Pjesnikinja i književnica Stevka Kozić Preradović kaže da se želje ostvaruju svima koji temeljno rade, iskreno i srcem

Poznata pjesnikinja i književnica Stevka Kozić Preradović, koja je u književnosti više od 40 godina, gostujući u emisiji „Žene i mogućnosti“ Radio Gradiške, istakla je da je ostvarila sve što je poželjela i da je čudesan put želja i mogućnosti.

„Ljubav prema recitovanju, poeziji i književnosti nosim od djetinjstva. Putevi književnosti i želja su nepoznato skladište u ljudskoj podsvjesti i događaju se samo onima koji to iskreno žele i koji se iskreno trude da baš sve što rade rade temeljno, nesebično i srcem“, naglasila je Kozić Preradović koja je u mladosti poželjela da upozna Desanku Maksimović i koja je imala sreću da joj se ta želja ispuni i da se druži sa Desankom Maksimović i drugim poznatim imenima iz svijeta književnosti.

Kozić Preradović je tokom dugogodišnje karijere, učestvovala u brojnim manifestacijama i dobila je brojna priznanja i nagrade, a od najdražih nagrada izdvojila je nagradu za prvu knjigu pjesama objavljenu 1973. godine. Ponosna je i na zbirku „Glas Andrićgrada“ koja je 2016. godine nagrađena od Grada Banjaluka i Udruženja književnika i proglašena antologijskom. Kako kaže, ponosna je i što je uvrštena u Enciklopediju Gradiška drugi tom kao pjesnikinja iz Gornjih Karajzovaca.

Ona je navela da je sve lijepo pisati, a da je pisati za djecu znatno odgovornije i dodala da je završila petu knjigu dječije poezije koja čeka objavljivanje.

Po struci ekonomista, radila je u Komunalnoj radnoj organizaciji, ali i u Dječijem pozorištu Republike Srpske gdje su se, prema njenim riječima, trudili da prilagode repertoar za svu djecu.

„Sada sam u godinama kada se prave izbori. Imam dva izbora iz poezije koje je uradio Miljko Šindić 2000. godine, a ja sam napravila izbor 2013. godine za 40 godina rada za samo jednu vrstu poezije“, rekla je Kozić Preradović i dodala da bi sada trebala napraviti izbor i iz dječije poezije i izbor iz proze, kao i haiku poezije.

Povezana slika

Ona je naglasila da bi objavljivanjem nove knjige poezije za djecu i objavljivanjem izbora koji nedostaju zaokružila svoj književni opus.

Kozić Preradović je i član Udruženja književnika Republike Srpske za koje kaže da još uvijek nema status od posebnog značaja, koji bi trebalo da ima.

Stevka Kozić Preradović je rođena 1945. godine u Gornjim Karajzovcima. Objavljuje od srednjoškolskih dana, a do danas je publikovala više od trideset knjiga poezije i proze za djecu i odrasle. Zastupljena je u školskoj lektiri i univerzitetskim udžbenicima. Selektivno je prevođena na 16 jezika, a 4 knjige je objavila na francuskom, italijanskom , češkom i esperantu. Zastupljena je u najznačajnijim antologijama proze i poezije za djecu i odrasle domaćih i stranih antologičara.

Prva je predstavljala Republiku Srpsku na Struškim večerima poezije 1998. godine, a potom učestvovala na književnim manifestacijama u Rumuniji, Francuskoj i Crnoj Gori.

Nagrađivana je za roman u rukopisu „Ključa nisam našao“, radio-drame „Revanš“, „Strinina djeca“, kao i za priče, pjesme i knjige.

Živi u Banjaluci i povremeno na Kozari.

Share With: