Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 1.4.2023.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине
Pjesnikinja i književnica Stevka Kozić Preradović kaže da se želje ostvaruju svima koji temeljno rade, iskreno i srcem

Poznata pjesnikinja i književnica Stevka Kozić Preradović, koja je u književnosti više od 40 godina, gostujući u emisiji „Žene i mogućnosti“ Radio Gradiške, istakla je da je ostvarila sve što je poželjela i da je čudesan put želja i mogućnosti.

„Ljubav prema recitovanju, poeziji i književnosti nosim od djetinjstva. Putevi književnosti i želja su nepoznato skladište u ljudskoj podsvjesti i događaju se samo onima koji to iskreno žele i koji se iskreno trude da baš sve što rade rade temeljno, nesebično i srcem“, naglasila je Kozić Preradović koja je u mladosti poželjela da upozna Desanku Maksimović i koja je imala sreću da joj se ta želja ispuni i da se druži sa Desankom Maksimović i drugim poznatim imenima iz svijeta književnosti.

Kozić Preradović je tokom dugogodišnje karijere, učestvovala u brojnim manifestacijama i dobila je brojna priznanja i nagrade, a od najdražih nagrada izdvojila je nagradu za prvu knjigu pjesama objavljenu 1973. godine. Ponosna je i na zbirku „Glas Andrićgrada“ koja je 2016. godine nagrađena od Grada Banjaluka i Udruženja književnika i proglašena antologijskom. Kako kaže, ponosna je i što je uvrštena u Enciklopediju Gradiška drugi tom kao pjesnikinja iz Gornjih Karajzovaca.

Ona je navela da je sve lijepo pisati, a da je pisati za djecu znatno odgovornije i dodala da je završila petu knjigu dječije poezije koja čeka objavljivanje.

Po struci ekonomista, radila je u Komunalnoj radnoj organizaciji, ali i u Dječijem pozorištu Republike Srpske gdje su se, prema njenim riječima, trudili da prilagode repertoar za svu djecu.

„Sada sam u godinama kada se prave izbori. Imam dva izbora iz poezije koje je uradio Miljko Šindić 2000. godine, a ja sam napravila izbor 2013. godine za 40 godina rada za samo jednu vrstu poezije“, rekla je Kozić Preradović i dodala da bi sada trebala napraviti izbor i iz dječije poezije i izbor iz proze, kao i haiku poezije.

Povezana slika

Ona je naglasila da bi objavljivanjem nove knjige poezije za djecu i objavljivanjem izbora koji nedostaju zaokružila svoj književni opus.

Kozić Preradović je i član Udruženja književnika Republike Srpske za koje kaže da još uvijek nema status od posebnog značaja, koji bi trebalo da ima.

Stevka Kozić Preradović je rođena 1945. godine u Gornjim Karajzovcima. Objavljuje od srednjoškolskih dana, a do danas je publikovala više od trideset knjiga poezije i proze za djecu i odrasle. Zastupljena je u školskoj lektiri i univerzitetskim udžbenicima. Selektivno je prevođena na 16 jezika, a 4 knjige je objavila na francuskom, italijanskom , češkom i esperantu. Zastupljena je u najznačajnijim antologijama proze i poezije za djecu i odrasle domaćih i stranih antologičara.

Prva je predstavljala Republiku Srpsku na Struškim večerima poezije 1998. godine, a potom učestvovala na književnim manifestacijama u Rumuniji, Francuskoj i Crnoj Gori.

Nagrađivana je za roman u rukopisu „Ključa nisam našao“, radio-drame „Revanš“, „Strinina djeca“, kao i za priče, pjesme i knjige.

Živi u Banjaluci i povremeno na Kozari.

Share With:
Open

close button