Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 1.4.2023.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине
Polaganjem vijenaca na spomen-obilježja u Gradišci obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen obilježja u centralnom spomen-parku u Gradišci i na spomenicima u Gornjim Podgradcima i Novoj Topoli u Gradišci je danas obilježen Dan pobjede nad fašizmom 9. maj.

Vijence i cvijeće položile su delegacije Opštinskog odbora SUBNOR-a Gradiška, Grada Gradiška, Boračke organizacije grada Gradiška, Opštinske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske Gradiška, kao i delegacije Opštinskog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Ujedinjene Srpske.

Predsjednik OO SUBNOR-a Gradiška, Nikola Kragulj, rekao je da su generacije u Gradišci odgajane u duhu antifašizma i očuvanja sjećanja na slavne dane našeg kraja koji je jedan od najvećih stradalnika u Drugom svjetskom ratu.

Kragulj je naglasio da je Gradiška po broju žrtava bila druga u bivšoj Jugoslaviji, poslije Kozarske Dubice, a treća u svijetu po broju žrtava i boraca antifašističkog terora.

„Dan završetka Drugog svjetskog rata je jedan od najvažnijih dana i uvijek ćemo ga obilježavati. Smatramo da je to jedan od najslavnijih dana u istoriji čovječanstva, a Gradiška pripada dijelu svijeta koji njeguje tradicije Narodno-oslobodilačke borbe i pripada joj uloga obilježavanja 9. maja“, rekao je Kragulj i naveo da je važno da učenici i nove generacije znaju istoriju Gradiške.

On je istakao da Dan pobjede nad fašizmom zaslužuje pažnju svih i da treba očuvati tradiciju i sjećanje i njegovati pozitivan odnos prema tom datumu.

Kragulj je podsjetio da je danas na području Gradiške svega 9 živih boraca NOR-a koje SUBNOR redovno posjećuje.

„Obnavljamo i održavamo spomenike posvećene žrtvama fašizma i Narodno-oslobodilačke borbe“, naveo je Kragulj i dodao da je još ostalo da se obnovi spomenik 13 Skojevki od Gornjih Podgradaca prema Mrakovici i partizansko groblje u Brestovčini.

U antifašističkoj borbi učestvovalo je preko 5 000 boraca sa prostora Gradiške, a njih 1552 su poginula u oružanoj borbi za goli život i slobodu svojih potomaka.

Pod fašističkim terorom, na ognjištima i u logorima smrti, od Stare Gradiške i Jasenovca do Mlake, Siska, Jastrebarskog i drugih stratišta, stradalo je više od 16.000 stanovnika, odnosno svaki četvrti stanovnik Gradiške.

U spomen-parku vijenci su položeni na centralno spomen-obilježje žrtvama Narodno-oslobodilačkog rata, biste narodnih heroja Stevana Dukića, Lepe Radić i Envera Šiljka, spomen- kosturnicu i Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata 1991-1995. godina

Share With:
Open

close button