Polaganjem vijenaca na spomen-obilježja u Gradišci obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen obilježja u centralnom spomen-parku u Gradišci i na spomenicima u Gornjim Podgradcima i Novoj Topoli u Gradišci je danas obilježen Dan pobjede nad fašizmom 9. maj.

Vijence i cvijeće položile su delegacije Opštinskog odbora SUBNOR-a Gradiška, Grada Gradiška, Boračke organizacije grada Gradiška, Opštinske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske Gradiška, kao i delegacije Opštinskog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Ujedinjene Srpske.

Predsjednik OO SUBNOR-a Gradiška, Nikola Kragulj, rekao je da su generacije u Gradišci odgajane u duhu antifašizma i očuvanja sjećanja na slavne dane našeg kraja koji je jedan od najvećih stradalnika u Drugom svjetskom ratu.

Kragulj je naglasio da je Gradiška po broju žrtava bila druga u bivšoj Jugoslaviji, poslije Kozarske Dubice, a treća u svijetu po broju žrtava i boraca antifašističkog terora.

„Dan završetka Drugog svjetskog rata je jedan od najvažnijih dana i uvijek ćemo ga obilježavati. Smatramo da je to jedan od najslavnijih dana u istoriji čovječanstva, a Gradiška pripada dijelu svijeta koji njeguje tradicije Narodno-oslobodilačke borbe i pripada joj uloga obilježavanja 9. maja“, rekao je Kragulj i naveo da je važno da učenici i nove generacije znaju istoriju Gradiške.

On je istakao da Dan pobjede nad fašizmom zaslužuje pažnju svih i da treba očuvati tradiciju i sjećanje i njegovati pozitivan odnos prema tom datumu.

Kragulj je podsjetio da je danas na području Gradiške svega 9 živih boraca NOR-a koje SUBNOR redovno posjećuje.

„Obnavljamo i održavamo spomenike posvećene žrtvama fašizma i Narodno-oslobodilačke borbe“, naveo je Kragulj i dodao da je još ostalo da se obnovi spomenik 13 Skojevki od Gornjih Podgradaca prema Mrakovici i partizansko groblje u Brestovčini.

U antifašističkoj borbi učestvovalo je preko 5 000 boraca sa prostora Gradiške, a njih 1552 su poginula u oružanoj borbi za goli život i slobodu svojih potomaka.

Pod fašističkim terorom, na ognjištima i u logorima smrti, od Stare Gradiške i Jasenovca do Mlake, Siska, Jastrebarskog i drugih stratišta, stradalo je više od 16.000 stanovnika, odnosno svaki četvrti stanovnik Gradiške.

U spomen-parku vijenci su položeni na centralno spomen-obilježje žrtvama Narodno-oslobodilačkog rata, biste narodnih heroja Stevana Dukića, Lepe Radić i Envera Šiljka, spomen- kosturnicu i Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata 1991-1995. godina

Share With: