“Zdravofest 2019″ okupio brojne izlagače i takmičare

Dvanaesti festival privrede, gastronomije i kulturne baštine grada Gradiška i okruženja „Zdravofest 2019“ otvorio je danas gradonačelnik Gradiške, Zoran Adžić u gradskom parku na obali rijeke Save.

Fotografija Radio Gradiška 98,8 MHz.

Prvog dana festival održavaju se gastro takmičenjem u pravljenju lovačkog i ribolovačkog kotlića, izložbama tradicionalne hrane, etno-radova, meda i eko-proizvoda, te kulturnim i zabavnim sadržajima.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da „Zdravofest“ postao brend grada Gradiške i regiona i predstvalja smotru onoga što Gradiška ima a to su gastronomska ponuda, običaji i tradicija.

“Smatram da putem gradske i republičke Turističke organizacije, Vlade i resornih ministarstava trebamo iskoristiti priliku i ovaj naš biser ponuditi kao jedan turistički sadržaj te ostvariti prihode u interesu grada Gradiške  i Republike Srpske” rekao je Adžić i dodao da su posjetioci Zdravofesta svjedoci bogate ponude naše tradicionalne gastronomske ponude koja je zdrava i ekološka, onakva kakvu zapad nema.

Viši stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Republike Srpske Ana Lakić rekla je da je Zdravofest jedna od značajnijih manifestacija u sjeverozapadnom dijelu Srpske koja na zanimljiv način povezuje autentičnu gastronomiju, loklanu baštinu i tradiciju i tako čini zanimljiv turistički proizvod.

“Gradiška je uvijek bila na turističkoj mapi jer je važan pogranični prostor a odavnina je poznat put soli koji je kroz Gradišku vodio prema Solinu u Hrvatskoj” rekla je Lakićeva.

Direktor Turističke organizacije Gradiška, Veljko Jovanović rekao je da je ove godine novina festivala u tome što je on postao sajam privrede, gastronomije i kulturne baštine.

“Ove godine nastavili smo saradnju sa udruženjima proizvođača mlijeka, uzgajivača svinja i voćara Republike Srpske” rekao je Jovanović  i izrazio želju da Zdravofest preraste u sajam privrede i turizma na nivou regije.

Na takmičenju „Zlatni kotlić Gradiške“ učestvovale su 22 ekipe, a nagrađene su po tri ekipe koje su napravile najbolji lovački i ribarski kotlić.

Prvo mjesto u kategoriji lovački kotlić osvojila je ekipa “Mijska glava” Lovačko udruženje “Ljubija” iz Prijedora, drugo mjesto osvojili su “Kreativni momci” iz Gradiške, a treće ekipa Saše Dejanovića iz Gradiške.

Prvo mjesto u kategoriji ribolovački kotlić osvojila je ekipa “Majur” iz Mašića, drugo “Naša Jablanica” iz Čatrnje, a treće “Lovac” iz Vilusa.

Pobjedničke ekipe su dobile pehare, kotliće, poklon bonove i druge nagrade.

Miloš Latinović, glavni kuvar Lovačkog udrženja „Ljubija“ – sekcija „Mijska glava“, rekao je da ovo društvo svake godine dolazi na Zdravofest i da su više puta osvajali prve nagrade.

“U naš lovački kotlić danas smo stavili samo srneću divljač. Inače za lovački paprika je idealan kad se pravi od srnećeg mesa i mlade veprovine, a zec nikako” rekao je Latinović.

U takmičenju za Zlatni kotlić učestvovali su i “Kreativni momci”iz Gradiške koji su osvojili drugo mjesto. Predstavnik ove ekipe Bojan Živković rekao je da su prvenstveno došli da se druže a nagrada za “male tajne velikih majstora lovačkog kotlića” je dobrodošla.

Prvo mjesto u kategoriji ribolovački kotlić osvojila je ekipa “Majur” iz Mašića. Predstavnik ove ekipe Dragan Raković rekao je da na Zdravofestu učestvuje 11 godina i da je pet puta osvojio prvo mjesto. “Ja na Zdravofestu učestvujem zbog druženja a ako se malo potrudim osvojim nagradu, a ako ne  nije važno bitno je učestvovati”, rekao je Raković.

Fotografija Radio Gradiška 98,8 MHz.

Na „Zdravofestu“ svoje proizvode danas je izložio veliki broj udruženja, organizacija, privrednih subjekata, ustanova iz Gradiške i okruženja, za prijatnu atmosferu pobrinula su se kulturno-umjetnička društva i gradiški tamburaši.

Drugog dana manifestacije, sutra od 12.00 časova u Svadbenom salonu „Taksi bar“ biće priređena gastro izložba zdrave hrane i tradicionalne kuhinje, ocjenjivanje i promocija domaćih rakija, domaćih vina iz regiona, te prigodan muzički program i etno-izložba.

Manifestaciju „Zdravofest 2019“ organizuje Turistička organizacija, povodom 24. aprila Dana grada Gradiška, a pokrovitelj manifestacije je gradonačelnik grada Gradiška.

Share With: