Kragulj: Dan oslobođenja 24. april najznačajniji datum u pisanoj istoriji Gradiške

Dan oslobođenja Gradiške 24. april je najveći i najznačajniji datum u pisanoj istoriji Gradiške, kada je tokom Drugog svjetskog rata nakon četiri godine torture i patnje Gradiška oslobođena, rekao je predsjednik OO SUBNOR-a Gradiška Nikola Kragulj.

Kragulj je istakao da je Gradiška druga opština u bivšoj Jugoslaviji po broju žrtava u Drugom svjetskom ratu, poslije Kozarske Dubice, a treća opština u svijetu.

Povezana slika

„Svaki četvrti stanovnik Gradiške izgubio je život, kao učesnik NOR-a ili žrtva fašizma“, rekao je Kragulj i naglasio da je na području Gradiške bilo oko 15 000 žrtava te da se još uvijek radi na njihovoj identifikaciji.

On je naveo da je na području Gradiške bilo oko 2 5000 boraca, koji su učestvovali u borbama na svim područjima bivše Jugoslavije, od Gradiške do Sremskog fronta.

„Kroz pisane materijale i popis žrtava iz Drugog svjetskog rata kao prilog Istoriji Gradiške nastojimo da tačno utvrdimo broj žrtava i sačuvamo te podatke za sva vremena“, istakao je Kragulj.

Kragulj je naglasio da OO SUBNOR-a njeguje tradicije iz NOR-a i da je to organizacija koja je  posvećena čuvanju sjećanja, uspomena, vrijednosti i tekovina NOR-a i svega onog što su bili civilizacijski domašaji tog rata: slobode, pravde, borbe za istinu i antifašizam.

OO SUBNOR-a Gradiška danas broji oko 200 članova, devet živih boraca iz Narodnooslobodilačkog rata, dok su ostali potomci.

Predstavnici SUBNOR-a redovno obilaze i posjećuju svih devet  živih boraca NOR-a, a to su: Tanasije Gaković, Milja Balaban, Gojko Švraka, Miloš Stanišljević, Vaso Martić, Jovo Babić, Jela Dojčinović, Mitar Bobrek i Gojko Šmitran.

Tri ličnosti iz Gradiške su progrlašene Narodnim herojima: Stevan Dukić, Lepa Radić i Enver Šiljak. U SUBNOR-u Gradiška kažu da je veliki broj boraca NOR-a dao nemjerljiv doprinos tokom anifašističke borbe koji zbog određenih propusta i procedura nisu dobili priznanja.

Share With: