Knjiga „Spomenko i Ozren“ autora Mile Savića predstavljena je večeras u Kulturnom centru Gradiška

Ova knjiga govori o životu i smrti najmlađeg poginulog srpskog borca u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu Spomenka Gostića i njegovoj ljubavi prema planini Ozren i rodnom selu.

Autor, Mile Savić, koji je takođe i autor dokumentarnog filma „Spomenko na vječnoj straži“, naveo je da je knjiga „Spomenko i Ozren“ biografska hronika koja govori o jednom dječaku i životu ljudi na Ozrenu osamdesetih i devedesetih godina.

„Nakon dokumentarnog filma napisao sam knjigu koju čini 20 odsto filma, s tim da je u knjizi opširnije opisan Spomenkov život od rođenja“, rekao je Savić i naglasio da je cilj knjige da Spomenko ne ode u zaborav.

On je istakao da ova knjiga nije samo priča o Spomenku već priča o mnogim mladim ljudima koji su stradali u proteklom ratu.

„Knjiga govori o ratu ali ima antiratnu poruku. Ona govori da u ratu stradaju najslabiji i da svi moramo voditi računa da više nikada ne dođe do rata“, pojasnio je Savić.

Prema njegovim riječima cilj knjige je  i izgradnja kip spomenika Spomenka Gostića koji će biti postavljen u porti manastira na Ozrenu.

Knjiga je do sada predstavljena u Banjaluci i Petrovu, a nakon Gradiške biće promovisana u Doboju i drugim gradovima Republike Srpske, Srbije i dijaspore.

Share With: