Zbog klimatskih promjena povećan broj komaraca i krpelja

Izuzetno kišovito proljeće dovelo je do pojave velikog broja komaraca i krpelja. U dijelovima sjeverne Evrope u porastu su bolesti koje šire zaraženi komarci i krpelji.

Načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška, Slađana Tepavac gostujući u emisiji“Aktuelno“ Radio Gradiške, istakla je da naučnici već duži niz godina ukazuju  kako bi se zbog klimatskih promjena u budućnosti  mogli suočiti  s povećanim rizikom od pojava bolesti koje šire komarci i krpelji.

„Svjedoci smo da se poslednjih godina na ovim prostorima klima značajno promjenila, a karakterišu je smjene  dugih  kišnih perioda i visokih temperatura“, rekla je Tepavac i dodala da takvo vlažno i toplo vrijeme pogoduje razvoju insekata posebno krpelja i komaraca. Prema njenin riječima, komarci se smatraju najsmrtonosnijim životinjama na svijetu obzirom da su prenosnici velikog broja zaraznih bolesti koje su u prošlosti odnosile veliki broj života, a i danas.

Tepavac je naglasila da za naše područje to još nije karakteristično i dodala da je poslednjih godina na našim prostorima aktuelna groznica Zapadnog Nila, i podsjetila da  je prošle godine na području Nove Topole registrovan jedan smrtni slučaj groznice Zapadnog Nila kod starijeg čovjeka.

„U Republici Srbiji zabilježen je značajan broj oboljelih i smrtnih slučajeva od ovog oboljenja,  a isto tako u cijeloj Evropi kada je riječ o prošloj godini. Treba spomenuti da, za sada, na području Gradiške  nemamo ni jedan prijavljen slučaj oboljevanja“, istakla je Tepavac.

Ona je naglasila da je najvažnija preventivna mjera smanjenje broja, a po mogućnosti uklanjanje komaraca iz okoline, različitim vrstama insekticida.

 

Share With: