Velika ulaganja u Agrozonu

Agroindustrijska zona Nova Topola, površine 144 hektara smještena je u zoni naseljenog mjesta duž magistralnog puta Gradiška- Banja Luka.

Prostor se naslanja na postojeći regionalni put Čatrnja – Nova Topola – Srbac koji je po projektu izgradnje autoputa Banja Luka – Okučani predviđen kao priključak za mjesto Nova Topola.

Glavni cilj Agrozone je stvaranje podsticajne klime za poljoprivredni i preduzetnički sektor koja bi značajno promjenila ekonomsku sliku Gradiške i uticala na kvalitet života stanovnika. To podrazumijeva stvaranje povoljnih uslova za razvoj poljoprivrede i preduzetništva, uklanjanje postojećih prepreka i otvaranje tržišta susjednim regijama i Evropi.

U Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli ovih dana grade se nove fabrike i pogoni i ulažu vrijedne investicije.

Preduzeća iz oblasti prometa repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju, namještaja i druga su već aktivna, a aktivan je i jedan od najvećih svjetskih proizvođača krovnih panela Italijanski “Lattonedil”.

Određen broj preduzeća je u izgradnji i pripremi, a uskoro možemo očekivati i otvaranje novih pogona.

Gradonačelnik Gradiške, Zoran Adžić i direktor preduzeća „Ela tekstil“, Frančesko Rufoli, obišli su prošle sedmice pogon ove firme koji se gradi u okviru Agroindustrijske zone u Novoj Topoli.

Rufoli je rekao da su brojne pogodnosti privukle italijansku tekstilnu kompaniju „Kalcedoniju“ da ulaže u izgradnju fabrike u Novoj Topoli, vrijednosti 20 miliona evra.

„Prvi razlog je blizina fabrike u Varaždinu, blizu je graničnog prelaza i mnogo je ljudi koji traže zaposlenje, a naišli smo i na podršku Gradske uprave koja nam je  našla odlično zemljište“, naveo je Rufoli.

Gradonačelnik Adžić je naveo  da Gradiška postaje prepoznatljiva sredina za realizaciju domaćih i stranih investicionih projekata.

„Gradiška opravdava status koji je dobila sa BFC standardom. Želimo da „Kalcedonija“ bude ovdje, ali i druge kompanije. Imamo već nekoliko kompanija koje rade i u kojima je zaposleno 200 radnika. Takođe, ovo će biti značajan podsticaj zapošljavanju na čitavom prostoru grada Gradiška, ali sigurno i impuls drugim privrednim subjektima“, naglasio je Adžić.

Fabrika „Ela tekstil“ u Novoj Topoli počela je sa izgradnjom prije godinu dana. Najavljeno je da će početkom jula početi jedan dio proizvodnje sa radom.

Novinari Radio Gradiške posjetili su ovih dana Agroindustrijsku zonu u Novoj Topoli i razgovarali sa preduzetnicima.

Direktor i vlasnik firme “Solar mont” d.o.o. Gradiška, koja se bavi proizvodnjom procesne i termoenergetske opreme, Duško Dobrnjac, rekao je da planiraju proširenje proizvodnje.

“Iz proizvodnog programa izdvajamo visokokvalitenu opremu za destilaciju aromatričnog i ljekovitog bilja”, rekao je Dobrnjac i dodao da pored trenutnih aktivnosti planiraju i druge usluge. On je naveo da trenutno imaju 5 radnika i da u narednom periodu planiraju nova zapošljavanja i proširenje proizvodnje, kao i nova tržišta.

U Agrozoni u Novoj Topoli u toku su radovi na izgradnji Tržnog centra investitora “Marković invest” d.o.o. Laktaši.

Rukovodilac poslova, Davorin Turajlić za Radio Gradišku izjavio je da bi ovaj Tržni centar trebao biti završen do kraja 2019. godine.

„Tržni centar je zamišljen  kao poslovno-prodajni objekat. Radovi su počeli početkom 2019. godine i do kraja godine bi trebali biti završeni, kako bi svi zainteresovani od početka iduće godine mogli da opremaju poslovne prostore za predviđenu djelatnost“, naveo je Turajlić.

On je rekao da će se Tržni centar sastojati od prizemlja, prvog i drugog sprata sa supermarketom, kafićima, restoranima, drugim sadržajima i poslovnim prostorima.

Podsjećamo da su gradonačelnik Zoran Adžić i direktor Hidrokop-a d.o.o. hidrogradnja i građevinarstvo Banjaluka, Radislav Babić početkom juna 2019. godine potpisali ugovor o izvođenju radova na objektima infrastrukture u Agro-industrijskoj zoni Nova Topola.

„Ukupan ugovor za infrastrukturno opremanje je 5 500 000 KM gdje je izvođač Hidrokop, a potpisan je ugovor za prvu fazu i investiranje 3 000 000 KM za izgradnju novih saobraćajnica kako bi otvorili nove građevinske parcele za potencijalne investitore“, rekao je Adžić i dodao da je ugovorom predviđena dogradnja kanalizacione mreže i putne saobraćajne infrastrukture čijom će realizacijom Gradiška dobiti jednu od najuređenijih privrednih zona u regionu.

Adžić je naveo da su takođe dvije italijanske kompanije iz oblasti plastične proizvodnje dobile građevinske dozvole za gradnju na prostoru privredne zone i da su imali posjetu zainteresovane delegacije iz Češke koja se bavi otkupom i preradom poljoprivrednih proizvoda.

Direktor Hidrokop-a, Radislav Babić, rekao je da Hidrokop nastavlja dobru saradnju sa gradom Gradiška i da bi navedeni posao trebali uraditi do kraja godine.

Agroindustrijska zona u Novoj Topoli se nalazi na 15 kilometara od Hrvatske i Evropske unije, Gradiške, Srpca i Laktaša, desetak kilometara od banjalučkog aerodroma, manje od 150 kilometara od Zagreba i na jednakoj udaljenosti od Beograda, Ljubljane i Sarajeva.

Share With: