Policijska uprava Gradiška – zadovoljavajuće stanje bezbjednosti

Stanje bezbjednosti na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška u proteklom mjesecu bilo je zadovoljavajućem nivou, ocjenjeno je na današnjoj konferenciji za medije Policijske uprave Gradiška.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Gradiška Željko Puzić, istakao je da je u mjesecu maju 2019.godine evidentirano 31 krivično djelo od kojih je rasvijetljeno 29 krivičnih djela ili  93.5 %, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 15 krivičnih djela ili 87.5 %.

Puzić je dodao da, analizirajući stanje iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja, može se  istaći da nisu evidentirana narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, dok je evidentirana jedna saobraćajna nezgoda sa smrtno stradalim licima. Evidentirano je 26 narušavanja javnog reda i mira i 33 saobraćajne nezgode.

“Sagledavajući statističke pokazatelje iz oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja, može se istaći da je stanje bezbjednosti za protekli mjesec na zadovoljavajućem nivou”, naglasio je Puzić..U mjesecu aprilu  tekuće godine na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška evidentirano je 67 migranta.

Načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković istakao je da je u izvještajnom periodu evidentirano 26 narušavanja javnog reda i mira, prilikom čega je počinjen 31 prekršaj. “Protiv 36 lica, među kojima su 4 povratnika i 1 maloljetnik, podnoseno je 12 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato  17 prekršajnih naloga”, rekao je Trifković i dodao da su u posmatranom periodu evidentirane 33 saobraćajne nezgode,  od čega je 13 sa nastradalim licima i 20 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom, 1 lice je smrtno stradalo,  3 lica  zadobila su teške tjelesne povrede, a 10 lica lake tjelesne povrede.

“U toku mjeseca maja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentiran je 751 prekršaj, a iz saobraćaja  je isključeno 111 vozača, od toga 81 vozač je isključen zbog vožnje pod uticajem alkohola, 29 vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava i 1 vozač je isključen zbog ostalih razloga. Iz saobraćaja su isključena i 24 vozila”, rekao je Trifković.

Podneseno je 15 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato 648 prekršajnih naloga, a prijavljena su 664 lica.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić istakao je da je u maju ove godine na području Policijske uprave Gradiška evidentirano 31 krivično djelo, od kojih je 30 iz oblasti opšteg i 1 krivično djelo iz oblasti privrednog kriminaliteta.

“Od ukupno evidentirano 30 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, rasvijetljeno je 28 krivičnih djela ili 93,3%, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 14 krivičnih djela ili 87,5%. Nadležnom tužilaštvu podneseno je 26 izvještaja protiv 33 lica”, naglasio je Mišetić i dodao da je evidentrirano  14 krivičnih djela protiv imovine od kojih je rasvijetljeno 12 ili 85,7%, dok je po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno 9 krivičnih djela ili 81,8%.

Iz oblasti krivičnih djela protiv života i tijela evidentirana su 3 krivična djela, čija rasvijetljenost iznosi 100%.

Zamjenik Policijske uprave Gradiška, Željko Puzić, je istakao, da, obzirom da nam predstoji sezona godišnjih odmora i turistička sezona  i da se očekuje veći broj građana i skupova, Policijska uprava Gradiška će shodno tome preduzeti niz pojačanih mjera i aktivnosti kako u oblasti kriminaliteta, tako i u oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja.

“Apelujemo na sve građane da budu primarni subjekat u zaštiti svoje imovine, kako ista ne bi bila meta napada kriminalnih lica. Prvenstveno, prilikom kretanja na odmor novac, zlatni nakit i druge vrijedne stvari ne ostavljati u kući ili stanu, već u banci ili dati nekom od rodbine na čuvanje. Takođe, nije poželjno  odavati utisak odsustva, kao što su spuštene roletne, objavljivanje slika na društvenim mrežama sa odmora i slično,  a poželjno je da se komšije obavijeste o odustvu i ukoliko primjete bilo kakva sumnjiva i nepoznata lica i vozila da o tome obavijeste policiju  besplatnim pozivom na broj 122, a koji može biti i anoniman”, pojasnio je Puzić i apelovao na građane, da s obzirom na vrlo visoke temperature koje slijede, budu oprezni i da ne dozvole da usled svog nemara i nepažnje izazovu požar koji može ugroziti ljudske živote i imovinu građana.

Share With: