Valentina Halilović ruši predrasude vezane za Rome

Romi su Svjetski dan Roma obilježili proteklog ponedjeljka, a jedna od tema je bilo i obrazovanje.

Kad je u pitanju ova tema evidentan je porast obrazovanih Roma, dokaz tome je i mlada Romkinja iz Gradiške, Valentina Halilović koja je uspješno završila  medicinsku školu i  trenutno je zaposlena u Domu zdravlja Gradiška.

Valentina je rekla da su ona i njeni brat i sestra imali sreće jer su se njihovi roditelji čitav život borili  da oni ne zaostaju za svojim vršnjacima.

“Obrazovanje je jako bitno u životu svake osobe pa tako i Roma. Veoma je važno razbijanje predrasuda kao i obrazovanje Roma jer ako to ne zaživi pridonosi se preprekama u obrazovanju, lošim uslovima života, stambenim problemima i uskraćivanju osnovnih prava i sloboda” rekla je Halilovićeva i dodala da svaki čovjek samo malim učinjenim korakom naprijed u razbijanju predrasuda doprinosi poboljšanju statusa Roma koji su uprkos naporima vlasti i dalje izloženi diskriminaciji na različitim nivoima.

Halilovićeva je naglasila da treba više govoriti o uspješnim Romima i tako pokazati pozitivne primjere i time dokazati da Romi nisu samo oni koji su prljavi i prose ili čiste gradske ulice. Ona je istakla da ima Roma koji rade u školstvu, zdravstvu, MUP-u i drugim ustanovama i koji su prihvaćeni bez predrasuda.

“Ja se nikad nisam osjećala da sam odbačena zato što sam Romkinja. Moje radne kolege me nisu izbjegavale već su mi pomogle da savladam sve potrebne vještine, ni pacijenti mi nisu prilazili sa predrasudama”, rekla je Halilovićeva.

Ona je naglasila da u Gradišci i Republici Srpskoj postoje udruženja Roma koja imaju veliku ulogu u životima Roma jer realizuju brojne projekte i čuvaju tradiciju. Ona je dodala da će Romi uskoro proslaviti veliki romski praznik, Đurđevdan.

Share With: