U Kulturnom centru Gradiška sinoć je izvedena monodrama “Priča koja luta svijetom“

U Kulturnom centru Gradiška sinoć je izvedena monodrama “Priča koja luta svijetom“.

Predstavu je, po tekstu Tihomira Levajca, izvela glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske, Radenka Ševa. Monodrama govori o pokolju školske djece u Šargovcu, 7.februara 1942.godine, a  priču priča učiteljica koja je morala, po naređenju ustaša, da odvoji djecu pravoslavne vjere. Ona je morala da gleda ubijanje nedužne djece ali i da u školski dnevnik upiše da su ta ista djeca umrla prirodnom smrću tog sudnjeg dana.

Glumica Radenka Ševa je istakla da je pri prvom susretu sa tekstom to preraslo u neko „moranje“ jer, prema njenim riječima, nije nam se jednom dogodilo da zaboravimo kakve smo sve strahote preživjeli.

“Mislim da je naša dužnost da se sjećamo tih žrtava kako se to nikad više ne bi dogodilo“, istakla je Ševa i dodala da je to bio prvi i osnovni motiv zbog kog je pristala da igra u monodrami.

Monodrama“Priča koja luta svijetom“ prvi put je izvedena 7.februra ove godine, povodom obilježavanja 77.godišnjice od pokolja 52 učenika šargovačke Osnovne škole.

Da bi priča mogla da kruži svijetom i da bi je mnogi mogli pročitati knjiga, “Priča koja luta svijetom“ banjalučkog književnika Tihomira Levajca, prevedena je na 18 svjetskih jezika.

Share With:
Open

close button