Udruživanjem do lakšeg nastupa na tržištu

Razvijeni svijet još uvijek polaže nade u zadrugarstvo što potvrđuje i podatak da trenutno u svijetu 75 osto tržišta pojedinih poljoprivrednih proizvoda se plasira preko zadruga, istakla je danas u Gradišci savjetnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Gordana Rokvić gdje je u organizaciji Gradske uprave grada Gradiška i gradiškog Udruženja povrtara, održan okrugli sto o pokretanju inicijative za osnivanje poljoprivredne zadruge.

„U EU postoji 52 000 zadruga sa oko 600 000 zaposlenih sa milionskim obrtima“, rekla je Rokvićeva i dodala da je udruživanje jedina šansa efikasnog nastupa na tržištu, snabdjevanje poljoprivrednika repromaterijalima, organizacija proizvodnje i plasmana poljoprivrednih proizvoda. Rokvićeva je naglasila da je to put koji mora slijediti i Republika Srpska, posebno razvijeni poljoprivredni regioni poput Gradiške.

Prema njenim riječima, nebrojeni su izvori finansiranja koje zadruga može da iskoristi, poput bespovratnih sredstava Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ali i sredstava iz međunarodnih projekata.

Prednosti udruživanja prepoznali su poljoprivredni proizvođači iz Donjih Agića kod Novog Grada.Nada Nešković Railić, direktor Poljoprivredne zadruge „Agro Japra“ istakla je da na tržištu postoje više od dvadeset godina, imaju 250 članova i 29 stalno zaposlenih radnika, od kojih su polovina žene.

„Mi smo primjer da zadrugarstvo ima svjetlu budućnost, radimo na seoskom području i bavimo se nizom različitih djelatnosti, otkupom poljoprivrednih proizvoda i preradom istih“, rekla je Nešković Railić.

Predstavnik poljoprivrednog klastera Gradiška, Laktaši, Srbac, Bojan Ćikić rekao je da  klaster okuplja fizička i pravna lica i da je cilj povećanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje.“ Trenutno imamo 12 članova a cilj nam je da okupimo što veći broj poljoprivrednih proizvođača“, rekao je Ćikić i dodao da su u poslednje dvije godine, upravo na bazi partnerstva, uspjeli da urade bitne stvari za razvoj regije na kojoj djeluju.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić istakao je da su prednosti organizovanja kroz zadruge velike što je grad Gradiška i prepoznao.“U budžetu grada već nekoliko godina pozicionirana su sredstva za osnivanje specijalističkih poljoprivrednih udruženja, kako bi se veći poljoprivredni proizvođači organizovali s ciljem lakše nabavke repromaterijala i plasmana proizvoda na domaćem, ali i ino tržištu“, naglasio je Adžić.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu  i ruralni razvoj Goran Mirjanić, istakao je da je interes poljoprivrednih proizvođača sa područja Gradiške za udruživanje kroz zadruge ogroman i da je današnji skup prilika da se promovišu zdravi primjeri rada poljoprivrednih zadruga u Republici Srspkoj.

S.Vidović

Share With: