Mirjanić: Podrška sektoru poljoprivrede u 2022. godini 481.000 KM

Nacrtima programa podrške poljoprivredi, koji su usvojeni na posljednjoj sjednici Skupštine grada Gradiška i upućeni u javnu raspravu, planirano je da se u 2022. godini za sektor poljoprivrede iz gradskog budžata izdvoji ukupno 481.000 KM.

Načelnik Odjeljenja za poljoporivredu i ruralni razvoj u Gradskoj upravi Gradiška Goran Mirjanić rekao je da je u odnosu na ovogodišnja dva programa, podrške poljoprivredi i korištenju sredstava ostvarenih po osnovu naknada od poljoprivrednog zemljišta, za narednu godinu predložen i Program podrške ruralnom razvoju.

Mirjanić je pojasnio da je ovogdišnji Program podrške poljoprivredi podijeljen na dva programa, te da su kroz Program podrške ruralnom razvoju predvidjene i nove mjere podrške.

On je naveo da su Programom podrške poljoprivredi za 2022. godinu predviđena budžetska izdvajanja od 200.000 KM, a Programom podrške ruralnom razvoju 140.000 KM, čime bi u odnosu na ovu godinu sredstava za podršku poljoprivredi bila uvećana za oko 100.000 KM.

Kroz Porogram podrške poljoprivredi po 30.000 KM namjenjeno je za podršku izgradnji zalivnih sistema, proizvodnji uljarica i uzgoju priplodnih junica, dok je isti iznos sredstava kroz Program podrške ruralnom razvoju predviđen za podršku mladim bračnim parovima koji se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom.

„Ova mjera podrške jedna je od sedam mjera koje su predviđene Programom podrške ruralnom razvoju, ali će u slučaju da se ostale mjere ne sprovedu u potpunosti sva nerspoređena sredstava biti usmjerena upravo na podršku mladim bračnim parovima koji se bave poljoprivredom, jer je interes grada Gradiška da iz zadrži na selu i pomogne im u njihovoj proizvodnji“, naglasio je Mirjanić.

Nacrtom Programa korištenja sredstava ostvarenih po osnovu naknada od poljoprivrednog zemljišta planiran je iznos od 141.000 KM, od kojih je 100.000 KM predviđeno za sufinansiranje projekta izgradnje sistema za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta u mjesnim zajednicama Vilusi i Mašići.

Javna rasprava po sva tri nacrta programa podrške poljoprivrednom sektoru za narednu godinu biće sprovedena iduće sedmice.

M. Malešević

Share With: