U toku berba jabuka, rod manji i do tri puta od prošlogodišnjeg

Na području Potkozarja i Lijevče polja završena je berba jabuka sorte „zlatni delišes“, u toku je berba sorte „ajdared“ koja je najzastupljanija na ovom području, a rod je i do tri puta manji nego prošle godine, izjavio je viši stručni saradnik za voćarstvo u gradiškoj područnoj jedinici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Dražen Čekić, gostujući u emisiji „Bilans stanja“ Radio Gradiške.

Čekić je rekao da su na loš rod jabuka uticali proljetni mraz i niske temperature i suša tokom ljeta, navodeći da će veliki dio roda završiti u preradi jer ne zadovoljava prvu konzumnu klasu.

„Rod sorte „ajdared“ je nešto bolji od „zlatnog delišesa“. Očekujemo bolje vremenske uslove u narednim danima i nadamo se da će voćari završiti berbu u optimalnom roku“, naglasio je Čekić.

On je dodao da je prošle godine rod jabuke bio i preko rekordnih 100 tona po hektaru, a da se ove godine očekuje od 20 do 30 tona.

Čekić kaže da se voćari nadaju da će cijana jabuka biti nešto veća i da će barem malo pokriti gubitak zbog lošeg roda, ali da se već sada procjenjuje da ona neće biti znatno viša jer će biti dosta uvoza, s obzirom da je voće mnogo bolje rodilo u zamljama EU, posebno u Poljskoj.

Prema njegovim riječima, zbog loših vremenskih uslova koštičavog voća na našim prostorima ove godine gotovo da nije ni bilo, dok je kruška slabo rodila i zbog lošeg kvaliteta plodova većinom završila u preradi.

M.Malešević

Share With: