Otvorena izložba slika “Likovne kolonije Gradiška 2021.”

U Zavičajnom muzeju u Gradišci večeras je otvorena izložba umjetničkih djela koja su nastala na 19. sazivu Likovne kolonije Gradiška 2021. koja je održana tokom avgusta u Lamincima.

Kustos Zavičajnog muzeja Gradiška Aleksandar Obrenović, koji je selektor i učesnik 19. Likovne kolonije Gradiška, rekao je da je na ovogodišnjoj Koloniji nastalo 25 umjetničkih djela u raznim tehnikama.

“Našu zbirku smo ove godine obogatili motivima Gradiške a sva ta djela biće jedan istoriski dokument koji će ostati generacijama koje dolaze” rekao je Obrenović i dodao da je fundus Kolonije bogat djelima oko 90 umjetnika koji  se bave različitim tehnikama, od akvarela do konceptualnih djela. On je naglasio da će na buduće kolonije pozivati umjetnike koji do sad nisu bili kako bi još više obogatili zbirku.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujičić rekao je da Likovna kolonija Gradiška postoji više od 20 godina ali da nekoliko puta nije održana što nije pohvalno ističući da je ulaganje u kulturu i prosvjetu ulaganje u budućnost. Govoreći o depou slika on je rekao da se slike čuvaju u suvom prostoru ali da im je potreban adekvatniji prostor.

“Zavičajni muzej ima u planu da u dogovoru sa akademskim slikarima godišnje uradi nekoliko portreta istaknutih istoriskih ličnosti našeg grada koje bi pratila priča o tim ljudima. Mi bi na taj način napravli fundus Zavičajnog muzeja koji bi mogli predstaviti bilo gdje u svijetu što je opet ulaganje u budućnost” rekao je Vujičić.

Duško Ivetić iz Odjeljenja za privredu i društvne djelatnosti Gradske uprave grada Gradiška istakao je da je odluka o osnivanju Likovne kolonije bila sjajna za istoriju i kulturu Gradiške. “Ja sam prisustvovao svim sazivima, u Podgradcima, Kulturnom centru  i sad u Lamincima i smatram da smo promjenama lokaliteta dobili veće bogatstvo i više tema na djelima umjetnika” rekao je Ivetić i dodao da Grad Gradiška uz Zavičajni muzej i Kulturni centar podržava rad Likovne kolonije i da treba nastaviti tradiciju jer je naredne godine jubilarni 20. saziv.

Izložba umjetničkih djela koja su nastala na 19. sazivu Likovne kolonije Gradiška 2021. će za  posjetioce biti otvorena narednih mjesec dana.

Izložena su djela akademskih slikara Aleksandrar Bajunovića iz Šapca, Bose Ostić, Milane Stijak i Milana Jožića iz Banjaluke, te Mihajla Sredojevića,Aleksandra Obrenovića, Ljube Markovića, Mladena Stajčića, Đorđa Kasagića i Bobana Ilinčića iz Gradiške.

G.Vlainić

Share With: