Obilježena slava hrama Pokrova Presvete Bogorodice

Svetom liturgijom, osveštanjem žita i obredom lomljenja slavskog kolača danas je obilježena slava hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci.
Arhijerejski namjesnik gradiški protojerej stavrofor Gojko Slijepčević rekao je da centralni pravoslavni hram u Gradišci više od 150 godina u kontinuitetu proslavlja svoju slavu Pokrov Presvete Bogorodice.

Slijepčević je naveo da je prvi hram Pokrova Presvete Bogorodice sagrađen 1865. godine, ali da je i prije toga na mjestu današnjeg hrama bila manja bogomolja oko koje su se vjernici okupljali.

On je istako da je unazad nekoliko godina potpuno rekonstruisana spoljašnjost hrama, završena većina unutrašnjih radova i ikonostas, te da se nada da bi do jeseni iduće godine radovi trebali da budu završeni a hram osveštan.

„Preostali su još određeni umjetnički i zanatski poslovi da se urade. Vremena imamo, ali završetak obnove zavisi od raspoloživih sredstava i mogućnosti. Crkva se nikada ne može osveštavati pod dugom. Moramo biti domaćini, završiti posao i ne biti nikom dužni, pa tek onda osvštati hram“, naglasio je Slijepčević.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je Gradska uprava pomogla rekonstrukciju Hrama Pokrova Presvete Bogorodice, kao što pomaže rekonstrukciju objekata ostalih vjerskih zajednica, ističući da svjetovna i duhovna vlast u Gradišci čine jednu cjelinu koja radi na sveukupnom razvoju lokalne zajednice.

„Ovaj hram je ponos Gradiške. Svojom ljepotom na ulazu u Republiku Srpsku nas predstavlja i to je bio razlog više da se svi okupimo i učestvujemo u njegovoj obnovi“, naglasio je Adžić.

Na današnjoj lokaciji Hrama Pokrova Presvete Bogorodice 1865. godine sveštenik Stojan Ugrenović izgradio je prvi hram.

Godine 1926, za vrijeme prote Dušana Subotića, pristupilo se izgradnji novog, većeg i ljepšeg hrama, koji je naredne godine osveštan.

Hram je služio vjernicima do 1941. godine kada je devastiran i porušen, ali voljom naroda nakon Drugog svjetskog rata ubrzo i obnovljen.

Danas Hram Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci stoji na ulazu u Republiku Srpsku i predstavlja veleljepnu građevinu srpskog pravoslavlja.

M. Malešević

Share With: