U toku akcija“Petarde nisu igračke“

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sprovodi  akciju pod nazivom „Petarde nisu igračke“,  koja će trajati do 15. januara naredne godine.

Inspektor iz Odjeljenja policije Policijske uprave Gradiška Tihomir Rakita, gostujući u programu Radio Gradiške rekao je da je cilj akcije da se građani upozore na opasnost i posljedice koje mogu da se dogode nestručnim rukovanjem pirotehničkih sredstava i dodao da je ciljna grupa prvenstveno mlađa populacija, odnosno djeca koja misle da je igra sa petardama bezopasna za njih i za druge.

Rakita je  pojasnio da se u dozvoljena pirotehnička sredstva ubrajaju pirotehnički proizvodi prvog i drugog razreda, koji se mogu prodavati samo u prodajnim objektima oružja i municije ili prodajnim objektima pirotehničkih sredstava.

„Pirotehnička sredstva prvog razreda mogu se prodavati tokom cijele godine fizičkim licima i starijima od 12 godina bez posebnog odobrenja za nabavku, dok se pitotehnički proizvodi za zabavu drugog razreda  mogu prodavati u maloprodaji samo licima starijima od 18 godina i to od 15.novembra tekuće do 30.januara naredne godine“, rekao je Rakita.

Prema njegovim riječima, pirotehnička sredstva su opasna na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, kao i u zatvorenim prostorima.Zakonom o prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti i gasova predviđene su novčane kazne za nezakonitu upotrebu pirotehnike i vatrenog oružja.Rakita je pozvao građane da predstojeće praznike provedu na miran i dostojanstven način, da ne koriste pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, kao i u zatvorenim prostorima.

„Posebnu pažnju skrećemo roditeljima da djecu upoznaju sa mogućim posljedicama nestručne upotrebe pirotehnike“, naglasio je Rakita.

S.Vidović

Share With: