У суботу Митровске задушнице

Православни хришћани обиљежиће у суботу Митровске задушнице, које падају уочи празника Светог великомученика Димитрија.

На Задушнице се у црквама служи Света литургија и парастос на којем свештеник вином прелива жито, а послије службе се обилазе гробља.

На гробовима се прислужују свијеће, а свештеници обављају појединачне парастосе и читају молитве за преминуле. Ако није могуће отићи на гроб покојника, њима се служи помен у цркви.

Према учењу Цркве, на Задушнице се вјерници моле у храмовима и на гробљима за покој душа умрлих, а чине и милостињу.

У црквеној години постоје четири општа задушна дана: Задушнице пред Васкршњи пост /уочи почетка Великог поста/, Духовске задушнице /уочи празника Свете Тројице/, Михољске задушнице /уочи Михољдана/ и Митровске задушнице /уочи Митровдана/.

Задушнице увијек падају у суботу, када се организују и богослужења посвећена упокојенима, јер је Христос дан уочи Васкрсења, које се увијек слави у недјељу, провео у гробу.

У цркви се на Задушнице помињу и ријечи Светог Јована Златоустог, једног од највећих богослова четвртог вијека хришћанске проповиједи: „Помозите покојнима и помињите их. Не оклијевајте да помогнете онима који су отишли и принесите ваше молитве за њих“.

Синод: Не купујте фалсификоване џепне календаре

Свети архијерејски синод Српске православне цркве саопштио је да је и ове године штампан црквени календар за 2022. годину у издању овог синода, те позвао вјернике да не купују фалсификоване џепне црквене календаре који се продају на различитим јавним мјестима и пуни су грешака.

Фалсификовани џепни црквени календари за 2022. годину продају се на трговима, улицама, пијацама, аутобуским и жељезничким станицама и другим мјестима.

„Овим путем обавештавамо вернике наше свете Цркве да не купују ове нецрквене календаре који често обилују грешкама и позивамо их да календар набављају искључиво у својим храмовима или у црквеним продајним местима, а никако од оних који их пресрећу по улицама, пијацама, трговима…“, наводи се у саопштењу Синода.

У саопштењу, које преноси прес-служба СПЦ, напомиње се да званични црквени календар у издању Синода на предњој страни има икону Исуса Христа и заштићен је холограмом, док се на посљедњој страни налази фотографија Пећке патријаршије.

Календар има 32 стране на којима се, поред празника и светих које прославља српска црква, налазе и Молитва Господња, Символ вјере, Молитва у свако доба, Двије највеће заповијести, те Десет Божијих заповијести.

Ту су и Црквене заповијести, постови и трапаве седмице, Седам светих Тајни, Главне хришћанске врлине, главни /смртни/ гријеси, посебни парастоси /помени/, који се дају у току године и Химна Светом Сави.

У саопштењу се напомиње да је овај црквени календар заштићен у Заводу за интелектуалну својину Републике Србије  и као такав представља аутентично дјело, те да је извршена и његова каталогизација у публикацији Народне библиотеке Србије.

Д. Јанковић

Share With: