Knjiga kao utočište

Kako pomiriti potrebu za ostvarenjem majčinske uloge sa obezbjeđenjem egzistencije, sve to radeći ono za šta ste školovani i što volite?

Mogući odgovor na sva ova pitanja ima gošća naše emisije „Žene i mogućnosti“, Branka Gligić Čupić, profesorka srpskog jezika i književnosti. Ova mlada žena i majka dvoje djece, rodom iz Miloševog brda a nastanjena u Laktašima, odlučila je da svoju ljubav prema književnosti nadogradi i prodajom knjiga. One potiču ne samo iz njene ogromne biblioteke koja broji oko 5000 naslova, nego ih nabavljene iz drugih izvora distribuira putem svog Instagram profila, „Zlatokosa knjižarka“.
Iako u početku skeptična prema interesovanju za knjige i čitanje ubrzo se uvjerila da još uvijek veliki broj ljudi različitih zanimanja nalazi vrijeme za knjigu. Po Brankinim riječima, a što ohrabruje, pored logičnog interesa za beletristiku lakšeg sadržaja gotovo isti broj kupaca kupuje klasična djela književnosti. Primjer „Zlatokose knjižarke“ pokazuje da i pored dominacije koju su preuzeli elektronski oblici čitanja i informisanja, stara dobra knjiga ostaje nezamjenjiva.
Kompletan razgovor sa Brankom Gligić Čupić možete poslušati putem donjeg linka.
N. Ristić
Share With: