Top lista

Top lista za 04.03.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

U Srpskoj za sada nema korona virusa

Prema podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite u Republici Srpskoj za sada nema nijedno sumnjivo niti oboljelo lice od korona virusa, a mogućnost da se kod nas pojavi je vrlo mala, rekla je gostujući u emisiji „Aktuelno „Radio Gradiške načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška dr Slađana Tepavac.

Tepavac je naglasila da nema mjesta panici kada je riječ o korona virusu koji se pojavio u Kini.

Ona je navela da su korona virusi skupina virusa indentifikovani 1960. godine koji izazivaju običnu prehladu i cirkulišu i među životinjama i ljudima.

„Sa sigurnošću se zna da virus cirkuliše među kamilama, mačkama i šišmišima i sada je problem što je taj virus mutirao u nekakav novi. Smatra se da potiče sa nekih pijaca u Kini, ali se još ne zna sa koje tačno životinje, ljudi nemaju imunitet na novi soj i dolazi do većeg broja oboljevanja,“ objasnila je Tepavac.

Ona je podsjetila da su se prije nekoliko godina pojavili novi slojevi korona virusa koji su izazivali oboljenja nazvana Sars i Mers.

Prema njenim riječima virus može da uzrokuje prehladu sa svim pratećim simptomima ili gripu ili teže oblike kao kod svih komplikovanih respiratornih infekcija.

„Republika Srpska nema direktne avio linije sa Kinom, svi putnici koji dolaze iz Kine podliježu nekoliko puta različitiim vrstama skrininga, neke osobe se stavljaju pod epidemiološki nadzor neke u karantim, u zavisnosti od procjene“, rekla je Tepavac i dodala da je Institut za javno zdravsto koji sarađuje sa Ministarstvom zdravlja i scoijalne zaštite Republike Srpske imenovao kontakt osobe koje su Institutu na raspolaganju ukoliko bi se pojavilo bilo kakvo sumnjivo lice da se takva osoba stavi pod epidemiološki nadzor.

Tepavac je navela da je jedna kineska državljanka krenula iz Kine za Gradišku i da je stavljena u karantin u Sarajevu.

„Ta osoba nema nikakvih simptoma i nakon perioda inkubacije biće proglašena zdravom osobom“, naglasila je Tepavac.

Share With: