Top lista

Top lista za 3.10.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Ove godine značajno manji broj oboljelih od gripa i respiratornih infekcija

Tokom protekle sezone u Gradišci je prijavljeno preko 11 000 oboljelih od respiratornih infekcija, rekla je gostujući u  emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška dr Slađana Tepavac.

Ona je istakla da je ove godine situacija mnogo bolja nego prošle i da su brojke tri do četiri puta manje kada je riječ o akutnim respiratornim infekcijama, oboljenjima sličnim gripu i gripi.

„U prvoj sedmici februara prošle godine je bilo prijavljenih 400 slučajeva gripe, a u protekloj sedmici ove godine prijavljeno je 47 slučajeva i sa ovom sezonom možemo da budemo zadovoljni“, pojasnila je Tepavac.

Ona je navela da je Gradiška karakteristično područje sa puno vlage i magle zbog čega su djeca i odrasli skolni bronhitisima, dok se gripa kao virusno oboljenje javlja u sezoni nezavisno od vremenskih prilika.

Tepavac je građanima preporučila da u sezoni respiratornih infekcija i gripa često peru ruke, provjetravaju radni i životni prostor, borave češće na svježem vazduhu uz adekvatan unos tečnosti i kvalitetne hrane, a jedna od preventivnih mjera je i vakcinacija protiv zaraznih bolesti.

Ona je podsjetila da je zainteresovanost građana za vakcinaciju protiv sezonskog gripa krajem prošle godine bila velika, da je nabavljeno 680  besplatnih doza vakcina za određene kategorije stanovništva i 650 doza komercijalnih vakcina koje su potrošene u roku od tri dana.

Tepavac je naglasila da je iz godine u godinu pojačan epidemiološki nadzor nad akutnim respiratornim infekcijama i oboljenjima sličnim gripu i gripi od 40 nedjelje prošle do 20 nedjelje ove godine odnosno od oktobra do maja mjeseca.

U Republici Srpskoj ove godine zabilježena su dva smrtna slučaja od gripa kod starijih osoba sa brojnim komorbiditetima, dok su prošle godine u Srpskoj od gripa umrle 62 osobe.

Share With: