Trećina globalne proizvodnje hrane ovisi o pčelama

I pčele imaju svoj svjetski dan kojim se želi ukazati na njihovu presudnu ulogu u održavanju ekosistema. Iako ih uzgajamo zbog meda, najvažnija uloga pčela jest oprašivanje biljaka bez kojeg ne bi bilo moderne poljoprivrede ni mnogih divljih biljnih vrsta koje bi jednostavno nestale s lica Zemlje.

Pčele su poznate po svojoj ulozi u visokokvalitetnoj hrani (med, matična mliječ i polen), kao i drugim proizvodima koji se koriste u medicini i drugim industrijama (pčelinji vosak, propolis i pčelinji otrov). Osim toga, pčele rade i mnogo više! Najveći doprinos pčela i drugih oprašivača je oprašivanje gotovo tri četvrtine svih biljaka s kojima proizvodimo 90% svjetske hrane.

Zato borba za život sve manje populacije pčela – nema alternativu. Kako bi se podigla svijest o značaju pčela i upozorilo na smanjenje njihovog broja u svijetu, UN su proglasile 20. maj Svjetskim danom pčela. Ovu rezoluciju je predložila Slovenija, a podržale sve članice EU i mnoge druge zemlje svijeta.

Svjetski dan pčela slavimo  u spomen na Antona Janšu, oca modernog pčelarstva. Nije poznat datum rođenja ovog slavnog Slovenca pa se početak njegova života označava upravo danom krštenja 1734. godine. Iako je bio školovani slikar, radio je kao učitelj apikulture na bečkom dvoru, a ljubav prema pčelama naslijedio je od oca.

Eurostat je objavio podatke o porijeklu meda na prostoru Evropske unije koja je prošle godine uvezla 208.000 tona ove ukusne i zdrave namirnice. Vrijednost tog uvoza je 452 miliona evra. Istovremeno su članice Unije izvezle 21.000 tona meda u vrijednosti 119 miliona evra. U odnosu na 2013. godinu, uvezene količine porasle su za 25%, dok je izvoz u zemlje izvan EU porastao za 40%.

Najveću uvoznik meda je Njemačka na čijem je tržištu završilo 29% meda proizvedenog izvan EU granica.

Najveći dio uvezenog meda dolazi iz Kine, čak 39 količinskih postotaka. Slijede Ukrajina (20%), Argentina (12%), Meksiko (10%) i Čile (4%). Istovremeno su Mađarska (14%), Belgija (14%) i Španija (13%) najveće Unijine izvoznice meda.

Share With: