Perunika: Ponosna boginja bašte

Bašte i balkoni u maju se pretvaraju u pravu oazu cvijeća, a jedan od najmirisnijih među njima svakako je perunika. U našem području nazvana prema Perunu, bogu groma, a u svjetskoj botanici prema Iris, starogrčkoj božici duge, nekoliko stotina vrsta perunike širom svijeta poznato je još od vremena starog Egipta, gdje je bila kraljevski i božanski simbol.

Povezana slika

Perunika se pojavljivala i kasnije tokom vijeka na grbovima mnogih kraljevskih i plemićkih porodica. Osim što u sebi nose predivne legende i izgledaju kao prave ponosne boginje bašte, perunike ujedno i predivno mirišu. Što je njihova boja tamnija, miris je intenzivniji pa se često mogu vidjeti okružene leptirima i pčelama. Zbog posebnog mirisa, često se koriste kao sastojak u stvaranju mirisnih nota parfema.

Dovoljna količina svjetla i vazduha

Perunike više od svega vole sunce i protok vazduha. Kako dio rizoma perunike viri iz zemlje, mora biti izložen strujanju vazduha jer će u suprotnom početi trunuti. Zato je važno i da se perunike ne sade preblizu jedna druge. Botaničari savjetuju da se sade od tri do pet komada u jednoj grupi, s tim da korijen mora imati barem 15 cm zemlje ispod sebe za pravilan rast i razvoj.

Hranjive tvari

Iako perunike ne zahtijevaju puno brige, ipak im je, kao i svakom drugom cvijeću, potrebno pružiti hranjive tvari. Najviše vole pH neutralno tlo. Preporučuje se korištenje mineralnih gnojiva, a svakako treba izbjegavati organska. Naime, ona pogoduju razvoju patogenih mikroorganizama.

Share With: