1. jun – Svjetski dan mlijeka

Danas se obilježava svjetski dan mlijeka, a prvo obilježavanje je održano  2001. godine.

Cilj je fokusiranje pažnje na mlijeko i javne aktivnosti vezane uz mlijeko i mliječnu industriju. Dodatnu važnost ovaj Dan ima u organizaciji individualnih nacionalnih obilježavanja kako bi se pokazalo da je mlijeko globalna hrana.

Dok Novi Zeland na ovaj dan slavi mlijeko za piće, Evropski mliječni odbor u Njemačkoj poziva na akciju zbog niskih cijena mlijeka.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je ranije da je mljekarski sektor u Srpskoj stabilan i bilježi povećenje proizvodnje mlijeka u odnosu na prethodne godine.“Prošle godine u Republici Srpskoj je proizvedeno oko 340 miliona litara mlijeka, a povećen je i otkup. Tokom 2018. godine je otkupljeno oko 117 miliona litara, što je više u odnosu na 2017. i 2016. godinu“, rekao je Pašalić.

Na području grada Gradiška više od 4000 muznih krava godišnje proizvede preko 20 miliona litara mlijeka. Najviše mlijeka proizvedu mljekari, njih oko 80, čiji su kapaciteti farmi od 10 do 150 muznih grla. Ovi proizvođači cjelokupnu proizvodnju mlijeka plasiraju na tržište. Ostala proizvodnja mlijeka se odvija u individualnim poljoprivrednim gazdinstvima koja posjeduju od jedne do dvije, rijetko više krava i koji jedan dio proizvedenog mlijeka koriste za vlastite potrebe, a drugi za prodaju.

Share With: