Iz godine u godinu sve veći broj gradonosnih olujnih procesa

Poljoprivredna proizvodnja je posljednih godina sve više izložena nepovoljnim vremenskim prilikama i elementarnim nepogodama. Štete nerijetko mogu zahvatiti i do sto odsto usjeva, a nije rijetkost ni da nekoliko nepovoljnih klimatskih prilika ili elementarnih nepogoda zaredaju jedna za drugom u kratkom roku, što u konačnici rezultira katastrofalnim urodom.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu u Gradskoj upravi Gradiška, Branko Stojnić rekao je da su biljnu proizvodnju u period od 2012. do 2018. godine pratili brojni problemi izazvani elementarnim nepogodama.

“U ovom periodu područje našeg grada pretrpjelo je štete u poljoprivredi u iznosu preko 81 miliona maraka, a samo u 2018. godini grad i poplave nanijeli su štetu biljnoj proizvodnji oko 4 miliona i 800 hiljada KM.  Sve ovo dokazuje da smo u posljednjoj deceniji svjedoci klimatskih promjena, a to dokazuju i podaci Protivgradne Preventive Republike Srpske iz kojih se vidi da je samo u 2018. godini skoro za 100 odsto povećan broj gradonosnih dana u odnosu na 2017. godinu” rekao je Stojnić.

Povezana slika

Direktor Protivgradne Preventive Republike Srpske, Tihomir Dejanović rekao je da je ove godine redovna protivgradna sezona počela 15. aprila, a da je period nestabilnog vremena počeo već 25. aprila. On je istakao da je u 2019. godini na zapadnom dijelu Republike Srpske izgrađeno i spremno oko 80 protivgradnih stanica od kojih su aktivni na području opštine Laktaši i Kozarska Dubica.

“Do kraja juna, na području Gradiške osim 22 klasične stanice biće spremne i četiri automatske stanice od kojih će jedna biti u Jablanici, jedna na području sela Kozara, jedna u Podgradcima i jedna u Turjaku. Od prošle godine u sistem su  uvedena i 35 prizemna generatora koji imaju namjenu da umanje štete od grada uz sliv rijeke Save, u kome je zabranjeno ispaljivanje protivgradnih raketa prema Republici Hrvatskoj tokom preleta aviona”, rekao je Dejanović.

Za početak sezone na području grada Gradiška obezbjeđeno je 176 protivgradnih raketa. U toku drugog dijela sezone, pored uvoza dodatnog kontigenta protivgradnih raketa, planirana je i nabavka meteorološkog reagensa za prizemne generatore u količini od 1000 litara.

Share With: