Top lista

Top lista za 12.06.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Tradicionalnom Litijom u Gradišci će sutra biti obilježena Vrbica

U Gradišci će i ove godine tradicionalnom Litijom biti obilježena Vrbica – praznik posvećen uspomeni na ulazak Isusa Hrista u Jerusalim, gdje su ga djeca svečano dočekala i pozdravila, naveo je paroh treće gradiške parohije, protonamjesnik Nenad Tomić.

On je rekao da će sutra u 9 časova i 30 minuta u Hramu Pokrova presvete Bogorodice u Gradišci biti služena Sveta litrugija, a da će Litija krenuti u 11 časova od Osnovne škole “Danilo Borković”, centralnim ulicama grada do Hrama Pokrova presvete Bogorodice gdje će biti služeno bogosluženje i osveštanje grančica vrbe.

“Uspomenom na ulazak Hristov u Jerusalim, na Lazarevu subotu tokom dana ili na Cvijeti pripremamo grančice vrbe pošto su one shodne našem podneblju, a one su u ovo doba prolistale i predstavljaju simbol rađanja i novog života i radosti. Osvećenjem tih grančica koje nosimo kućama mi unosimo blagoslov u naše domove baš kao što Litija prolazeći kroz ulice grada osvećava i blagosilja grad od vidljivih i nevidljivih neprijatelja i sila” rekao je Tomić.

Srpska pravoslavna crkva proslaviće sutra praznike Vaskrsenja Lazarevog ili Lazarevu subotu i Vrbicu.
Vrbica, prema kanonu Crkve, počinje službama bdenja u navečerje Cvjetne nedjelje, svečanog ulaska Hristovog u Svetu zemlju.
Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dječije radosti, jer je Hristos polazeći u Jerusalim rekao: “Pustite djecu k meni, jer takvih je Carstvo nebesko”.

Share With: