Tradicionalnom Litijom u Gradišci će sutra biti obilježena Vrbica

U Gradišci će i ove godine tradicionalnom Litijom biti obilježena Vrbica – praznik posvećen uspomeni na ulazak Isusa Hrista u Jerusalim, gdje su ga djeca svečano dočekala i pozdravila, naveo je paroh treće gradiške parohije, protonamjesnik Nenad Tomić.

On je rekao da će sutra u 9 časova i 30 minuta u Hramu Pokrova presvete Bogorodice u Gradišci biti služena Sveta litrugija, a da će Litija krenuti u 11 časova od Osnovne škole “Danilo Borković”, centralnim ulicama grada do Hrama Pokrova presvete Bogorodice gdje će biti služeno bogosluženje i osveštanje grančica vrbe.

“Uspomenom na ulazak Hristov u Jerusalim, na Lazarevu subotu tokom dana ili na Cvijeti pripremamo grančice vrbe pošto su one shodne našem podneblju, a one su u ovo doba prolistale i predstavljaju simbol rađanja i novog života i radosti. Osvećenjem tih grančica koje nosimo kućama mi unosimo blagoslov u naše domove baš kao što Litija prolazeći kroz ulice grada osvećava i blagosilja grad od vidljivih i nevidljivih neprijatelja i sila” rekao je Tomić.

Srpska pravoslavna crkva proslaviće sutra praznike Vaskrsenja Lazarevog ili Lazarevu subotu i Vrbicu.
Vrbica, prema kanonu Crkve, počinje službama bdenja u navečerje Cvjetne nedjelje, svečanog ulaska Hristovog u Svetu zemlju.
Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dječije radosti, jer je Hristos polazeći u Jerusalim rekao: „Pustite djecu k meni, jer takvih je Carstvo nebesko“.

Share With: