СВЕТОЗАР ДАНЧУО ЗА РТВГ ИЗ КАНАДЕ : СПОМЕНИК НИКОЛИ ТЕСЛИ У ХАМИЛТОНУ

У граду Хамилтону, на обали Онтаријског језера отркивен је споменик посвећен Николи Тесли поводом 125. годишњице како је у овај канадски град добио електричну енергију по Теслиним патетнима.

У сусједном мјесту Сент Катарину 12. новембра 1898. године пуштена је у рад хидроелектрана која је послије Нијагаре била друга електрана у Канади.

Електрификација је омогућила Хамилтону да постане велики индустријски центар. Ауторица скулптуре „EMPOWER“ је Љиљана Лили Оташевић из Торонта. Висине је четири метра и израђена је од алуминијума, а симболизује Теслине изуме и његов допринос у развоју овог канадског града.

Током свечаног откривања 12. новембра 2023. године члан канадског парламента Чад Колинс је истакао да ово јавно умјетничко дјело подсјећа на дио историје Хамилтона као „електричног града“.

Генерални конзул Републике Србије у Торонту Небојша Татомир је говорио о дјелу и животу Николе Тесле и изразио своју захвалност канадским властима, српској заједници и свима који су допринијели подизању споменика.

Иницијативу за постављање Теслиног обиљежја у Хамилтону је прије десет година покренула Образовна корпорација Никола Тесла из Хамилтона.

Њен оснивач и предсједник Верослав Вик Ђурђевић захвалио се Граду Хамилтону који је дао одборење за постављање споменика и доделио већи дио новчаних средства, док је мањи дио средстава обезбиједила ова организација.

У старој згради Електране, која датира из тога периода, приређена је презентација о значају Николе Тесле и његових изума за развој тога града али и човјечанства у цјелини.

У Хамилтону који се налази на средини пута од Торонта до Нијагаре живи бројна српска заједница. Прије неколико година успјели су да код локалних канадских власти на приједлог Образовне корпорације Никола Тесла издејствују да један од централих булевара који повезије Хамилтон и сусједни град Бурлингтон са аутопутем, добије назив Булевар Николе Тесле.

Светозар Данчуо
Фото:
Образовна корпорација Никола Тесла

Share With: