Градишки пољопривредници поново протествовали због начина додјеле земљишта у закуп (ВИДЕО)

Градишки пољопривредници којима током овогодишњег Јавног позива за додјелу земљишта у закуп, који је спровела Градска управа Градишка, није додијељено земљиште или нису добили довољне површине, поново су исказали своје незадовољство.

Након апела, жалби и мирних протеста, овог пута одлучили су се да незадовољство искажу протестном вожњом тракторима на релацији Нова Топола – Градишка – Чатрња.

Пољопривредник из Рогоља Саво Васиљевић изјавио је новинарима у Новој Тополи да више од 80 пољопривредника, међу којима је доста младих, није остварлио право на закуп земљишта, или су им додијељене знатно мање површине од потребних.

„Тражили су само оно што данас готово па нико неће,  да обрађују земљу да прехране своју стоку и од тога обезбиједе егзистенцију својим породицама“, наглсио је Васиљевић.

Васиљевић је истакао да траже да им се минимално обезбиједи још око 700 хектара обрадивог земљишта, од кога један дио сада користе концесионари којима је на подручју Градишке под концесију дато 1.200 хектара.

 

На Јавни позив за додјелу у закуп 4.000 хектара пољопривредног земљишта у својини Републике Српске, поднесен је 331 захтјева а 259 пољопривредника остварило је право на закуп око 3.600 хектара.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић изјавио је да  и даље сматра да је пољопривредно земљиште додијељено на најправеднији могући начин, те да су најнезадовољнији пољопривредници који су раније без икаквог правог основа били у посједу земљишта које сада додијељено другима, те они који нису плаћали закуп и самим тим изгубили право да конкуришу на јавном позиву.

„Поједини пољопривредници ипак желе да злоупотребе тренутну ситуацију и одлучују се на протесте, који јесу демократско право свих грађана. Позивам их још једном да кроз разговор са представницима ресорног министарстава дође до најбољег рјешења“, рекао је Аџић.

Он је додао да жали што у поступку додјеле земљишта у закуп тражене услове није испунило десетак младих пољопривредника, те навео да је свима који нису добили земљу, или довољне површине , понуђено да им се у другом јавном позиву на располагање стави око160 хектара земљишта у Лиману, више од 60 у Душанову и око 350 хектара које је остало недодјељено у првом јавном позиву.

У цијели случај укључен је и правни заступник незадовољних пољопривредника, адвокат Илија Ђакић, који је навео да је поднио тужбу надлежном суду са захтјевом за поништење јавног конкурса за додјелу земљишта.

Он је додао да је, због низа уочених неправилност, о од ресорног министарства такође затражено да поништи наведени конкурс.

Уколико не буде удовљено њиховим захтјевима, пољопривредници су поручили да су, након мирене вожње тракторима, спремни на даљу правну борбу али и на радикалније мјере, протесте у Бањалуци, блокаде саобраћајница и граничног прелаза у Градишци.

М.М.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=M9Vj1UcxO_8[/embedyt]

Share With: