Svečano ozvaničen završetak rekonstrukcije gradiškog vodotornja

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, direktor gradiškog “Vodovoda” Sandro Zeničanim i predstavnik UNDP-a u BIH  Goran Štefatić, svečanim presjecanjem vrpce danas su ozvaničili završetak radova na rekonstrukciji vodotornja u Žeravici i uspostavljanju savremenog sistema upravljanja i monitoringa na cjelokupnom sistemu vodosnabdjevanja.

Gradonačelnik Adžić je rekao da je riječ o kapitalnom projektu kakav na području Gradiške nije realizovan u posljednjih 40 godina, čija je vrijednost oko 2,5 miliona maraka, a koji je finasiran od strane grada Gradiška i uz grant sredstva Vlade Republike Srpske te MEG i LIR projekata. On je naveo da je na vodotornju izvršena kompletna građevinska rekonstrukcija i obnovljeni svi njegovi cjevovodi i rezervoar.

“Ugrađen je i novi sistem ubrizgavanja vode iz vodoizvorišta putem bajpasa i frekventnih regulatora, a pušten je u upotrebu sistem za telemetrijeki i daljinski nadzor svih sistema vodosnabdjevanja na području Gradiške i kontrole gubitaka u isporuci vode”, naveo je Adžić. On je istakao da je cilj ovog projekta bio da se obezbijedi dovoljan kapacitet vodoizvorišta za narednih 30 godina, a da je sljedeći zadatak da se realizuje projekat zaštite vodoizvorišta.

“Riječ je o izgradnji sekundarne kanalizacione mreže u naseljima oko vodoizvorišta u Žeravici i u samom gradu, dogradnji i rekonstrukciji postojeće primarne kanalizacione mreže i izgradnji glavnog gradskog prečistača otpadnih voda. Za ovaj projekat imamo podršku švajcarske razvojna agencije i njemačke državane banke, koje su odobrile grant od 14 miliona evra. Trudićemo se da taj projekat kvalitetno implementiramo”, istakao je Adžić.

Direktor gradiškog “Vodovoda” Sandro Zaničanin rekao je da su sredstva za rekontrukciju vodotornja i druge radove na vodoizvorištu u Žeravici obezbijeđena u okviru tri projekta.

Zeničanin je naveo da je u okviru MEG projekta, koji putem UNDP-a finasira Vlada Švajcarske, obezbijeđen grant od oko 240.000 KM, 95.000 KM je grant iz LIR projekta koji finansira Evropska unija, Vlada Republike Srpske u okviru “Vatsan” projekta obezbiejedila je grant od 550.000 KM i kreditna sredstava od 650.000 KM, a grad Gradiška dodatnih 890.00 KM.

Predstavnik UNDP-a Goran Štefatić, koji je projekt menadžar MEG projekta, rekao je da su grant sredstva za realizaciju ovog projekta nagrada za predan rad Gradske uprave grada Gradiška i komunalnog preduzeća “Vodovod” u okviru ovog projekta.

“To je bilo prošle godine kada je ostvaren vidljiv napredak u realizaciji projektnih zadataka, a ove godine načinjen je dodatni iskorak pa je Gradiška trenutno prvoplasirana među 18 lokalnih zajednica u BiH koje učestvuju u MEG projektu. Gradiška je time stekla uslove za dodjelu dodatnih grant sredstava od oko 300.000 švajcarskih franaka, za buduće projekte”, naveo je Štefatić.

Radovi na realizaciji projekta rekonstrukcije vodotornja i ugradnji savremenih sitema na vodoizvorištu u Žeravici počeli su u septembru prošle godine.

Share With: