Sve više potrebe za njegom starijih lica u kućnom ambijentu

U Gradišci je ove godine počela sa radom ustanova socijalne zaštite Centar za pomoć i njegu u kući „Kod mene“.

Medicinska sestra Daliborka Rašić, gostujući u emisiji „Bilans stanja“ Radio Gradiške, rekla je da su sa radom počeli krajem aprila ove godine.

„Ideja je potekla iz Danske gdje je vrlo razvijena usluga kućne njege koja se pruža starijim i nemoćnim i svim drugim licima koji iz nekih razloga imaju poteškoća sa svakodnevnicom“, rekla je Rašićeva i dodala da su htjeli da ovakav način njege starijih lica realizuju i kod nas.

Ona je naglasila da nude usluge njege i pomoći u kući, pomoć pri održavanju lične higijene, higijene prostora, nabavke lijekova i namirnica i slično.

Direktor Centra za socijalni rad Gradiška, Rade Cumbo, rekao je da jedino Banjaluka i Gradiška imaju organizovanu pomoć u kući za lica treće životne dobi.

Cumbo je istakao da je pomoć u kući oblik pomoći starijima da ostanu u svom okruženju i da im se pruži potrebna stručna pomoć.

„Pravo na kućnu njegu mogu ostvariti lica čija primanja ne prelaze 50 odsto prosječne plate u Srpskoj i koja nemaju srodnike koji su po zakonu dužni da se staraju o njima“, rekao je Cumbo te naglasio da trenutno 6 lica korisnika Centra za socijalni rad koristi usluge ustanove „Kod mene“.

Povodom 1. oktobra Međunarodnog dana starijih lica, Centar za socijalni rad u saradnji sa gradskim Udruženjem penzionera u nedjelju, 29. septembra vodi ekipu penzionera na drugi Festival rekreacije koji će biti održan u kampusu u Banjaluci u organizaciji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Share With: