Sjećanje na egzodus Srba iz Donjeg Vakufa-Srbobrana

Služenjem parastosa u Bravnicama kod Jajca juče je održan pomen stradalim srpskim civilima 13. septembra 1995. godine, koje je granatirala hrvatska vojska tokom akcije Maestral.

U ovoj zločinačkoj akciji hrvatska vojska napala je kolonu srpskih izbjeglica iz Donjeg Vakufa i okolnih mjesta. Ubijen je 81 civil, među kojima i osmoro djece, dok su preživjeli zarobljeni i odvedeni u logore.

Jedan od ratnih starješina 19. Srbobranske brigade, potpukovnik Stanko Puškar podsjetio je u emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške da je ova brigada do samog kraja rata uspješno branila područje Donjeg Vakufa-Srbobrana i 120 kilometara južne granice Republike Srpske.

„Brigada nije vojnički izgubila niti pedlja teritorije. Zbog složene sutuacije na ratištu u septembru 1995. godine, uključivanja u borbu hrvatske vojske potpomognute stranim faktorima i izbijanjem neprijateljskih snaga pred Jajce i Mrkonjić Grad, u uslovima poluokruženja u ponoć 12. na 13. septembar naređena je hitna evakuacija civila, a sljedećeg dana došlo je i do povlačenja brigade“, naveo je Puškar.

Slavko Mekinjić, koji je danas zaposlen u Gradskoj upravi Gradiška i jedan od organizatora okupljanja i organizovanih odlazaka prijeratnog stanovništva Donjeg Vakufa na obilježavanju hramovne slave u rodnom kraju, prisjetio se perioda kada je imao samo pet godina.

Mekinjić je istakao da se stanovništvo pribojavalo da će do evakuacija doći upravo noću, ali da se to desilo u veče kada nije bilo ni struje.

„Povlačenje i išlo veoma sporo, dosta je bilo zaprežnih kola, traktora, ljudi su išli i pješke da bi spasili goli život. Do Banjaluke se stiglo u zoru oko 5-6 časova, ali nakon 7 časova desio se strašan zločin nad srpskim civilima koji su se povlačili u harmonika-autobusu, iako je bio dogovor da se propusti kolona. Prvo je po njima osuta paljba i onada ispaljena zolja na autobus i ostale civile u koloni. Za taj strašan zločin nažalost niko nije odgovarao“, naveo je Mekinjić.

Mekinjić je najavio da će povodom 26 godina od egzodusa Srba iz Donjeg Vakufa-Srbobrana u subotu, 18. septembra, u 11 časova biti organizovana biciklijada od hrama u Dubravama do spomen-krsta u Rovinama, gdje će u 12 časova biti služen pomen stradalim civilima i borcima.

Na području Donjeg Vakufa prema popisu iz 1991. godine živjelo je blizu 40 odsto Srba, ili više od 9.500 stanovnika, a danas ih je u ovoj opštini manje od 50.

 

M.Malešević – S.Vidović

Share With: