Шкорић: Расвјетљеност кривичних дјела 95,7 одсто

На подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка у мјесецу новембру 2021. године евидентирана су 23 кривична дјела, што је за 17,9 одсто или пет дјела мање у односу на исти период претходне године, а укупно су расвијетљена 22 кривична дјела или 95,7 одсто начелник, изјавио је начелник Полицијске управе Градишка Бојан Шкорић, на данашњој конференцији за новинаре на којој су прзентовани резултати рада ове управе за прошли мјесец.

Шкорић је рекао да је по непознатом извршиоцу евидентирано је пет кривичних дјела, од којих су четири  расвијетљена.

Анализирајући стање из области јавног реда и мира, он је навео да су евидентирана 32 нарушавања јавног реда и мира што је за 17 нарушавања више у односу на исти период претходне године, те да је евидентирано једно нарушавање јавног реда и мира у већем обиму.

Према статистичким показатељима из области безбједности саобраћаја, у новембру су евидентиране 44 саобраћајне незгоде, шест више у односу на исти мјесец прошле године, а евидентирана је једна саобраћајна незгода у којој је смртно страдало једно лице, што је исти број смртно страдалих као и у новембру 2020. године.

„Анализирајући стање криминалитета, јавног реда и мира и безбједности саобраћаја, стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка се може оцијенити као задовољавајуће“, заклјучио је Шкорић.

Он је навео да је током новембра на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка евидентирано је 48 миграната, што је значајном мање у односу на упороредни мјесец пропле године када их је евидентирано 227.

Одговарајући на питања новинара везана за птеходне акције хапшења више лица у градишци због производње и промета опојних дрога, Шкорић је истакао да су ове акције планиране дужи временски период и да су и раније постојала претходна сазнања која су резултирала хапшењем осумњичених.

„И у наредном периоду ће бити настављена сличне активности и може се очекивати безкомпромисан борма полиције против неовлашћене производње и промета опојних дрога“, нагласио је Шкорић.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Полицијеке управе Градишка Бојан Мишетић је истакао да је, од укупно 23 кривична дјела, у новембру евидентирано 21 дјело је из области општег криминалитета, те по једно дјело из области злоупотребе опојних дрога и безбједности саобраћаја.

Мишетић је навео да је у посматраном периоду  евидентирано осам кривичних дјела против имовине, од којих је седам расвијетљено.

„Оперативним радом полицијских службеника одткривено је једно кривично дјело и три прекршаја из области злоупотребе опојних дрога, којом приликом је пронађена и одузета одређена количина дроге“, додао је Мишетић.

Начелник Одјељења полиције Полицијске управе Градишка  Дејан Трифковић  је истакао да су у извјештајном периоду евидентирана 44 прекршаја из области јавног реда и мира, што је за 25 прекршаја више у односу на исти период претходне, а који су санкционисани са подношењем седам захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 37 прекршајних налога.  Прекршаје је починило 60 лица.

„Евидентиране су 44 саобраћајне незгоде, што је за шест више у односу на упоредни период, а од укупно евидентираних у новембру ове, 13 незгода је са последицама по лица, а 31 са материјалном штетом. Једно лице је смртно страдало, а 17 је задобило  лаке тјелесне повреде“ рекао је Трифковић.

Он је навео да су укупно евидентирана 1.203 прекршаја из области безбједности саобраћаја што је за 23,9 одсто мање у односу на исти период претходне године.

„Поднесена су 23 захтјева за покретање прекршајног поступка и издата су 1104 прекршајна налога. Из саобраћаја је искључен 71 возач, од којих 64 због вожње под утицајем алкохола, а искључена су и 32 возила“, додао је Трифковић.

Обзиром да нам предстоје божићни и новогодишњи празници, а како би исти протекли у миру и без нежељених последица, из Полицијске управа Градишка су апеловали на све грађане да се суздрже од употребе ватреног оружја и опасних пиротехничких средстава, те да поступају у складу са законским прописима, као и да не управљају возилима под утицајем алкохола.

Такође, подјсећају возаче моторних возила на обавезу посједовања зимске опреме у временском периоду од 01. новемнра текуће до 01. априла наредне године, без обзира на временске услове.

„Полицијска управа Градишка ће предузети низ појачаних мјера и активности како у области криминалитета, тако и у области јавног реда и мира и безбједности саобраћаја а све са циљем спречавања нарушавања јавног реда и мира и повећања степена безбјдности“, закључено је на конференцији за новинаре.

М. Малешевић

Share With: