Rimokatolici u subotu slave Božić

Rimokatolička crkva i sve crkve koje vrijeme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslaviće u subotu, 25. decembra, Rođenje Isusa Hrista-Božić.

Upravitelj župe u Gradišci i Dolini, Predrag Ivandić rekao je da je Božić jedan od najvećih praznika.

’’Priprema za Božić traje 4 sedmice adventa i kroz to vrijeme vjernici se duhovno pripremaju da dočekaju najradosniji praznik’’, naveo je Ivandić i dodao da je to vrijeme nade i iščekivanja.

Ivandić je naveo da na Badnjak, dan prije Božića, mladići i stariji idu od kuće do kuće i nose Badnjak i pozdravljaju domaćina riječima: ’’Srećna badnjica domaćine’’ nakon čega ih domaćini počaste.

’’Centralni i vrhunac događaja jeste misa Ponoćka koja počinje u 24 h ili tačno u ponoć i tada crkva bude puna naroda svih vjeroispovjesti’’, naglasio je Ivandić i dodao da tada slave rođendan Isusa Hrista, pjevaju božićne pjesme, raduju se božiću, a na kraju kad završi misa, izađu iz crkve, čestitaju Božić i nastavljaju druženje uz čast.

Misa na Božić biće služena u 10 časova i 30 minuta u crkvi Svetog Roka u Gradišci.

Topić je istakao da je duhovna priprema vrlo bitna i sveta ispovjest kako bi doživjeli najradosniji praznik, rođenje Isusa Hrista, čiste savjesti i srca.

On je napomenuo da za Božić pripremaju raznovrsnu trpezu slanih i slatkih jela i da je pečenica obavezna. Komšije dolaze na ručak i druženje i proslavljaju rođenje Isusovo.

Upravitelj župe u Gradišci i Dolini, Predrag Ivandi, čestitao je nadolazeći praznik svim ljudima koji slave Božić po Gregorijanskom kalendaru, poželio im srećan Božić, da ga proslave u radosti i miru sa najbližima, sa svojim komšijama i svim ljudima dobre volje. Svima koji će proslaviti Božić po Julijanskom kalendaru 7. januara uputio je tradicionalni pozdrav: Hristos se rodi, Vaistinu se rodi.

 

D. Janković

Share With: