Radić: Izmjene Zakona o radu donose pomak u ostvarivanju radničkih prava

Novim izmjenama Zakona o radu Republike Srpske plate radnika od 1. januara iduće godine neće se više moći iplaćivati po osnovu ugovora o radu, nego samo po osnovu potpisanih kolektivnih ugovora i važećih zakona o platama, što će biti značajan pomak na bolje kada su u pitanju prava radnika, izjavila je sindikalni povjerenik Saveza sindikata Republike Srpske za grad Gradišku Gordana Radić, gostujući u emisiji „Bilans stanja“ Radio Gradiške.

Radićeva je istakla da je isplata plate u pojedinim oblastima javnog sektora, kao što su obrazovanje, nauka i kultura, zdravstvo, javna uprava, do sada bila uređena zakonima o platama za te oblasti, a da su se plate u realnom sektoru uglavnom isplaćivale po osnovu ugovora o radu i u brojnim slučajevima u iznosima najniže plate u Srpskoj.

„Opšteg kolektivnog ugovora nemamo unazad pet godina i Sindikat će insistirati na njegovom usvajanju, kao i usvajanju granskih i posebnih kolektivnih ugovora. Insistiraćemo i na povećanju najniže plate, koja sada iznosi 540 KM i zaista je mizerna. Prema novima izmjenama Zakona, na iznos najniže plate poslodavci će radnicima morati da isplaćuju i iznos po osnovu minulog rada“, navela je Radićeva.

Ona je naglasila da Sindikat traži da najniža plata u Republici Srpskoj iznosi 750 KM, da poslodavci to za sada ne žele da prihvate, ali da se nada da će već u prvom kvartalu iduće godine Vlada Srpske donijeti odluku sa kojom će svim biti zadovoljni.

Govereći o najavljenom povećanju plata u obrazovanju od tri do pet odsto, Radićeva je zaključila da to nije u skladu sa onim što je Sindikat tražio i ne prati sve veće troškove života i poskupljenja, ali da se ipak nada da će plate u narednoj godini i dalje rasti.

M.Malešević

Share With: