Шиник: Хитно набавити лијек Дијазепам микроклизма

Удружењe за помоћ ментално недовољно развијеним лицима изнело је идеју према Министарству здавља и Влади Републике Српске да се помогне Јавној установи Апотека Градишка да се дође до адекватне амбалаже, опреме и супстанце и да већ у скорије вријеме произведу лијек Дијазепам микроклизма које ће се пласирати на тржишту Српске и БиХ, изјавио је предсједник Удружења Драгослав Шиник.

Гостујући у Јутарњем програму РТРС Шиник је објаснио да Јавна установа Апотетека Градишка има у свом склопу Галенску лабораторију и кадар.

Разлог због којег лијек Дијазепам микроклизма више не може да се нађе на тржишту Српске јесте, како истичу из Удружења родитеља за помоћ ментално недовољно развијеним лицима, то што веледрогерија која га набавља за тржиште БиХ није добила неопходне дозволе Агенције за лијекове.

– Званичан податак који смо јуче имали јесте да се од 489 апотека на простору Републике Српске још у четири апотеке могу наћи старе залихе, по једна кутија Дијазепам микроклизме од пет и 10 милиграма – упозорио је Шиник.

Шиник је нагласио да су те информације већ прослијеђене родитељима чијој дјеци је тај лијек потребан.

– Буквално данас послијеподне ни у једној апотеци у Српској не може се легално наћи Дијазепам микроклизма – упозорио је Шиник.

Он је истакао да тренутно на нашем тржишту не постоји ништа што може да замијени овај лијек.

– При јаком нападу епилепсије ово је једини лијек који тренутно помаже да дијете преброди ту фазу напада. Никада не можете предвидјети када ће доћи до напада, колико ће да траје и како ће да заврши – објаснио је Шиник.

РТРС

Share With: