Prirodna kozmetika vrijednih žena iz Gradiške

Sve je veći broj korisnika kozmetike širom svijeta koji se okreću prirodnim i organskim proizvodima.

Prirodnu, ekološku, organsku ili vegansku kozmetiku nude samo mali proizvođači, u ograničenim serijama ili po narudžbi, a najveća berza takve kozmetike u našoj zemlji nalazi se na društvenim mrežama ili sajmovima.

Na sajmu „Kuće Lijevča i Potkozarja“ koji je održan juče u Gradišci razgovarali smo sa damama koje su se počele baviti ovom proizvodnjom iz lične potrebe za prirodnom kozmetikom, ali i iz hobija.

Slavica Radovanović iz Gradiške počela je praviti prirodne sapune iz hobija, a danas u ponudi ima više od deset vrsta koji čine brend “Gloria My spirit My Soap”.

“Sama pravim recepture za sapune, a to sam naučila na obuci na Hemijskom fakultetu u Beogradu. Za svaki tip kože postoji poseban sapun, a o kvalitetu govori sertifikat Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. U bazi su razna prirodna ulja, ima sapuna i sa aktivnim ugljem za problematičnu kožu i onih za izrazito osjetljivu sa nevenom i kamilicom. U moje sapune ja stavljam minerale mrtvog mora koji imaju posebne blagodati” rekla je Radovanovićeva i dodala da su naročito interesantni svirlovi odnosno slojevi u različitim bojama koji sapune čine interesantnijim.

Radovanovićeva je istakla da je za proizvodnju sapuna potrebno vremena. Prema njenim riječima proces kreće osmišljavanjem sapuna, stvaranjem recepture, nabavljanjem sirovina, kreiranjem šare, a kada se nakon 24 časa izvadi iz kalupa on sazrijeva od 6 do 8 ili čak 12 sedmica.

Svi znamo za blagodati meda, a med možemo pronaći i u sapunima koje proizvode žene porodice Gagić. Dara Gagić ističe da pčelinjaci Gagić osim meda nude i prirodnu kozmetiku na bazi pčelinjih proizvoda, od melema, balzama do sapuna.

“U našim sapunima nalaze se razna ulja, vosak i med. U njima nema konzervanasa niti dodatih mirisa već mirišu na prirodu” kaže Gagićeva i dodaje da je sve veći broj kupaca koji se okreću prirodi i prirodnoj kozmetici.

Mirjana Knežević iz Gradiške na Sajmu je predstavila svoju prirodnu kozmetiku „Emily“ i kao farmaceut ističe da nijedna kozmetika nije bolja od one koju nam daje priroda.

“Iz lične potrebe počela sam proizvodnju, za sad pet proizvoda. Koristim ekstra djevičanska ulja i prirodne masnoće i u mojoj kozmetici nema hemije i parabena. naročito bih istakla blagodat bademovog ulja koji našoj koži daje hidrataciju i elastičnost čime se sprečava stvaranje bora”, rekla je Kneževićeva.

Jelena Jeremić iz Laktaša predstavila je svoje prirodne proizvode za kosu pod nazivom „Aurola“.

“Želim da kupcima ponudim svježe proizvode zato imam malu serijsku proizvodnju šampona, seruma, regeneratora i maski za kosu.  Proizvodi su na bazi prirodnih prešanih ulja iz organskog uzgoja, neke nabavljam a neke sama proizvodim, kao što je ulje oraha i mrkve” rekla je Jeremićeva i dodala da joj je proizvodnja prirodne kozmetike osim zadovoljstva donela i samozaposlenje.

Čest je mit o prirodnoj kozmetici da ona ne miriše lijepo. Ovo je ipak samo mit, jer jednom kada počnete da koristite proizvode bez sintetičkih mirisa, uočićete kako prirodni mirišu drugačije. Postoje i prirodne arome, aromatični ekstrakti koje nemaju nikakve hemikalije. Sastojci poput ekstrakta lavande, ruže, ruzmarina, majčine dušica, bosiljka, korijandera, eukaliptusa, čempresa, jele, bora,  zatim tamjan, divlji kesten, hrastovina,  vanila, ulja citrusa, đumbir, eukaliptus i mnogi drugi, daće prirodnom proizvodu izvanredan miris. Zato ako niste probali prirodnu kozmetiku, pružite joj šansu i podržite vrijedne žene iz Gradiške koje se bave ovom proizvodnjom, a proizvode možete pronaći u Kući Lijevča i Potkozarja kao i na društvenim mrežama.

G.Vlainić

Share With: