Moj grad – Đurađ Vučetić, veliki humanitarac

Đurađ Vučetić je rođen daleke 1918. godine na rubu gradiškog sreza, u selu Mrčevci. Bez majke Marije je rano ostao pa je otac Risto sam morao odgajati njega i još osomoro djece. Nemogućnost da prehrani brojnu djecu natjerala je Ristu da sina Đurađa poslije završene osnovne škole pošalje na trgovački zanat kod poznate trgovačke porodice Subotić. Izučivši zanata i postavši kalfa, Đurađ je trbuhom za kruhom otišao u Beograd gdje se pokazao kao veoma sposoban i gdje je nakon Drugog svjetskog rata obavljao funkciju generalnog direktora tekstilnog preduzeća “Grateks” koje je kasnije uspio spojiti sa preduzećem “Tekstil” i stvoriti veći broj radnih mjesta. Od tog trenutka, kada je nastala potreba za većim brojem stručne radne snage Đurađ Vučetić odlučuje da otputuje za Gradišku kako bi ponudio djeci iz rodnog kraja da otputuju u Beograd na školovanje za za trgovce.

Prva grupa djece u Beograd je otputovala 19. avgusta 1949. godine. Zebnja roditelja da se odvoje od djece je bila velika jer je prošlo malo vremena od Drugog svjetskog rata i još uvijek je bilo snažno sjećanje na prisilno odvajanje djece od roditelja. Ipak roditelji, u želji da im djeci život bude bolji, odlučuju da ih pošalju na školovanje u Beograd. U dvorištu Đurađa Vučetića u Mrčevcima na spisak su se mogla upisati djeca koja su završila četvrti razred osnovne škole, a najviše ih je bilo iz Mrčevaca, Seferovaca, Kosijerova, Petoševaca, Vakufa, Romanovaca, Krneta i drugih lijevčanskih sela a potom i djeca iz potkozarskih sela kao što su Turjak, Jazovac i Miljevići. Iz ukupno 17 gradiških sela tog 19. avgusta 1949. godine krenula je kolona djece ka Okučanima odakle su djeca vozom krenula ka Beogradu. Smatra se da je Đurađ u Beograd na školovanje odveo oko 300 djece.

Po završetku školovanja postajali su kalfe i zapošljavali se na solidnim radnim mjestima sa platom koja im je omogućavala samostalanost. Dobrota Đurađa Vučetića i njegove supruge Melanije (Cice) prenijela se i na njihove štićenike koji su nastavili pomagati svojim zemljacima da dođu u Beograd na školovanje.

Svi oni imaju jedan dogovor.  Zadnjeg četvrtka u mjesecu sastaju se na Kalemegdanu, a ta tradicija traje  već 70 godina.

Velikom humanitarcu Đurađu Vučetiću ovih dana će biti odana počast postavljanjem spomen-ploče na zgradu porodične kuće Subotić odakle je krenula njegova životna priča.

Otkrivanje spomen-ploče planirano je u petak 24. septembra u 11 časova.

G.Vlainić

Share With: