Gradiška proslavila slavu grada Malu Gospojinu

Liturgijom i lomljenjem slavskog kolača u hramu Pokrova Presvete Bogorodice danas je obilježena slava Gradiške – Rođenje Presvete Bogorodice, Mala Gospojina, nakon čega je slavska litija prošla gradskim ulicama.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić čestitao je slavu građanima i rekao da se Gradska uprava u prethodnih godinu dana trudila da razvija infrastrukturu na cijelom području grada, stvara uslove za otvaranje radnih mjesta, te doprinese svim drugim aktivnostima i društvenom razvoju.

„Svjedoci smo da je u toku rekonstrukcija centralnog gradskog hrama, koji postaje ukras ne samo Gradiške, nego i Republike Srpske, i trudimo se da Gradska uprava i u tome maksimalno pomogne“, naveo je Adžić.

On je istakao da je ulagaono u infrastrukturu na cijelom području Gradiške, u namjeri da stvara bolje uslove za život i u ruralnim sredinama.

„Pokazali smo da u prethodnih pet godina ne gledamo da li je godina izborna ili nije, nego da u kontinuitetu realizujemo važne projekte. Započeli smo projekat rekonstrukcije i dogradnje kanalizacije i izgradnje gradskog prečistača, koji se u cijelosti finasira grantom od skoro 15 miliona evra“, rekao je Adžić.

On je ukazao da je najvažnije za svaku lokalnu zajednicu da se stavaraju uslovi za nova radna mjesta, navodeći da prvi put od 1990. godine Gradiška ima više od 11.000 radnika.

„Trudili smo se da ulažemo u infrastrukturu privredne zone u Novoj Topoli i cijelom području grada i to je doprinijelo da sada imamo oko 11.200 zaposlenih radnika. Naš cilj je da u budućnosti još brže gradimo i razvijamo Gradišku“, naglasio je Adžić.

Gradiški arhijerejski namjesnik, protojerej-stavrofor Gojko Slijepčević rekao je da se duže od jednog vijeka narod saborno okuplja u Gradišci na Malu Gospojinu i da je ta tradicija opredijelila gradske vlasti da posljednjih 20 i više godina ovaj veliki praznik proslavljaju kao slavu grada.

On je istakao da vjernici sa radošću gledaju da centralni gradski hram Pokrova Presvete Bogorodice dobija obrise monumentalnog vjerskog objekta, koji to i zaslužuje jer se nalazi na samom ulazu u Republiku Srpsku.

„Ovaj hram je jedan kamen međaš i treba da bude duhovni biser Gradiške, cijele Republike Srpske i našeg srpskog pravoslavnog naroda“, poručio je Slijepčević.

U Gradišci se danas održavaju i „Konjičke igre i izložba konja i fijakera“, manifestacija koja ima vjekovnu tradiciju i podsjeća na vremena iz 19. vijeka kada je narod iz svih gradiških krajeva i okoline dolazio u tada malu varoš sa najboljim konjima i fijakerima, od kada i traje tradicija gradiškog vašara na Malu Gopojinu, koji se i danas održava.

Povodom obilježavanja slave grada Male Gospojine, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić govorio je o rezultatima rada gradskih vlasti u prethodnih godinu dana i planovima za naredni period u emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške, koju možete da poslušate u sljedećem tonskom prilogu.

M.Malešević

Share With: