Претјерано излагање сунцу оставља дуготрајне посљедице (ВИДЕО)

Током љетњих мјесеци, изложени смо утицају сунчевог зрачења, које може бити јако штетно за наш организам, а посебно кожу.

Сунце је апсолутно неопходно за функционисање сваког живог организма најприје због нормалног формирања и развоја кости првенствено код дјеце и младе популације. Међутим, током љетних мјесеци излагање сунцу може бити више штетно него корисно. Дерматовенеролог Биљана Павловска каже да прекомјерно излагање сунцу доводи до трајних оштећења коже, прерано старење, појава бора, а неке од озбиљних посљедица је појава дегенеративних преканцерозних и канцерогених лезија коже. Ако настану опекотине то је већ алармантно стање.

Докторица Павловска истиче да је довољно петнаест минута дневно излагања сунцу да би се задовољиле дневне потребе витамина Д. Она истиче да је кожу потребно штити од дјетињства те да би  бебе и мала дјеца требали избјегавати директно излагање сунцу. Уколико је то неопходно требало би да дјеца буду заштићена и да избјегавају излагање од 10 до 17 часова.

Пацијенти би требали сами да прегледају кожу и да се јаве љекару уколико уоче неке промјене, јер посљедице могу бити веома озбиљне.

Препорука љекара јесте да пацијенти чувају кожу и да обавезно обрате пажња на неопходну заштиту, адекватно се облаче, носе наочаре за сунце, које штите или шешир и на крају  наравно користе адекватне креме са ултравиолетном заштитом.

Н.М.

Share With: