Представом “Хасанагиница” затворен први позоришни фестивал у Градишци „Љубица“ (ФОТО)

Представа “Хасанагиница” настала према драмском комаду Љубомира Симовића и у режији Душана Тузланчића изведена је синоћ, петог и завршног дана фестива „Љубица“.

Ова представа резултат је повезивања Градског позоришта “Семберија” из Бијељине и Народног позоришта Републике Српске, у којој главне улоге тумаче гостујући глумци Српског народног позоришта из Новог Сада.

Улога Хансанагинице повјерена је Бојани Милановић која је истакла да јој је било задовољство наступити на фестивалу који носи име по првој професионалној глумици у БиХ, Љубици.

Милановићева је рекла да је текст Хасанагинице актуелан данас као и у нека давна времена.

„Суочавамо се са једним страшним временом и тематика Хасанагинице треба да се ради, представе су поребне људима као и позориштима  репертоарима“, рекла је Милановићева.

У глумачком ансамблу поред Милановићеве  глуме Милан Ковачевић (Хасанага), Соња Дамјановић (мајка Пинторовића), Михаило Максимовић (Бег Пинторовић), Љиљана Чекић (мајка Хасанагина), Горан Јокић (ефендија Јусуф, Хасанагин савјетник), Ненад Благојевић (Муса), Душан Ранковић (Хусо), Огњен Копуз (Суљо) и Иван Петровић (Ахмед).

Редитељ Душан Тузланчић рекао је да је представа „Хасанагиница“ препозната као значајан позоришни, умјетнички подухват који живи у три града Бијељини, Бањалуци и Новом Саду.

Тузланчић је рекао да је фестивал „Љубица“ први фестивал на којем се представила „Хасанагиница“ али да ће до краја године наступити на још четири фестивала.

„Хасанагиница је обеликс наше епске књижевности на којем се одмара једно лирско сунце“, истакао је Тузланчић.

Г.Влаинић

Share With: