Pravoslavni vjernici u subotu obilježavaju Vrbicu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u subotu, 20.aprila   proslaviće  jedan od najlepših praznika – Lazarevu subotu, u narodu poznat kao Vrbica.

Subota uoči praznika Cvijeti (koji uvek padaju u šestu nedelju Časnog posta), posvećena je uspomeni na vaskrsenje Lazara i na ulazak Hristov u Jerusalim, gde su ga djeca svečano dočekala i pozdravila.

Tada se u našim hramovima u popodnevnim časovima služi večernje bogosluženje i u crkvu se unose mladi vrbovi lastari, tek olistali.

Ovaj praznik je najdraži praznik djece. Za taj dan majke svečano obuku svoju djecu, pa čak i onu najmanju, od nekoliko mjeseci, donose, svečano obučenu, kupuju im zvončiće vezane na trobojku i stavljaju oko vrata. 

Mlade vrbove grančice se odnose kućama i stavljaju pored ikone i kandila. Sa ovim danom počinju veliki Vaskršnji praznici.

Srpska pravoslavna crkva proslaviće  u nedjelju 21.aprila  Cvijeti, praznik koji simbolizuje carski i svečani ulazak Isusa Hrista u Sveti grad Jerusalim. Cvijeti su pokretni praznik koji se slavi dan poslije Lazareve subote, Vrbice.

Hristos je u grad ušao jašući na magarcu, a narod ga je dočekao kao cara, prostirući ispred njega svoje haljine i grančice drveća i noseći u rukama grančice palme.

Ovim praznikom obilježava se posljednja nedjelja pred početak Isusovog stradanja, smrti i Vaskrsenja.

Uoči Cvijeti djevojke i djeca odlaze u polja i beru cvijeće. Najčešće velike cvjetove margarete, da bi bili lijepi i krupni, dren da bi bili jaki, ljubičicu, kako bi bili mirišljavi i privlačni, vrbove grančice, da svi budu napredni.

Ovo cvijeće se ne unosi u kuću već se ostavlja u posude sa vodom u dvorištu da prenoći.Ponekad se cvijeće potapa u vodu u kojoj je zlatno ili srebrno prstenje i onda se tom vodom djeca umivaju. Stavlja se i vrbova grančica „za brz napredak“, ponegdje dren „za zdravlje“, a djevojke stavljaju i ljubičice, ako ih ima.

Veruje se da onaj ko prvi stigne i ubere cvijet dobija pravo na jednu želju koja će mu se sigurno ispuniti ako snažno vjeruje.

U Srbiji su Cvijeti i narodni praznik. Na Cvjetnu nedjelju 1815.godine vojvoda Miloš Obrenović, vođa Drugog srpskog ustanka, digao je u Takovu narod u borbu protiv turske vlasti.

Share With: