Albina Smajlović: Važno je putovati kroz život s muzikom

Operska pjevačica Albina Smajlović, koja živi u Banjaluci, a porijeklom je iz Gradiške, redovno učestvuje u manifestacijama Grada Gradiška. Nastupala je nedavno u kulturno-umjetničkom programu manifestacije „Dani Gradiške u Beogradu“, a i ove godine učestvovaće u programu Akademije povodom obilježavanja Dana Grada Gradiška 24. aprila.

Gostujući u emisiji „Žene i mogućnosti“ Radio Gradiške, Smajlovićeva je istakla da se rado odazove pozivu i da voli da nastupa u rodnom gradu.

Ona je istakla da ljubav prema muzici gaji od malih nogu i da je njen talenat u horskom pjevanju prepoznala nastavnica Svjetlana Paunesku, nakon čega je u Banjaluci u horu „Jedinstvo“ njen talenat uočio profesor Nemanja Savić koji je naveo da uupiše muzičku školu i kasnije Akademiju umjetnosti.

Smajlovićeva je navela da je diplomski koncert u Banjaluci održala 2013. godine i da joj je svaki koncert bitan.

Od brojnih koncerata, nastupa i uloga posebno je izdvojila ulogu Mimi iz opere „Boemi“ Đakoma Pučinija koju je izvela u Rijeci. Kaže da najviše voli operske arije ali i solu pjesmu i oratorijum.

Govoreći o operi Smajlovićeva je naglasila da imamo publiku i dosta pjevača, ali da nemamo tradiciju i da pjevači nemaju priliku da iskažu sve što uče.

Ona je istakla da publika prepoznaje njen rad i da zbog toga osjeća da to što radi ima smisla.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, za koje kaže da joj nisu prioritet, da ih je lijepo dobiti, ali da joj je važnije da na takmičenju bude primjećena kako bi ostvarila neke nove uloge.

Do sada je održala veliki broj solističkih koncerata u Banjaluci, Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu, Nišu i drugim gradovima u okruženju, a nedavno je imala i dva koncerta u Italiji. Solistički koncert u Gradišci imala je 2014. godine, a planira naredne godine drugi koncert u rodnom gradu.

Govoreći o ciljevima Smajlovićeva je navela da joj je važno putovanje kroz život s muzikom, da se bavi operskom umjetnošću što duže i da se afirmiše u nekoj zemlji koja ima opersku kuću.

Ona je istakla da su joj uzori i u životu i u muzici svi oni koji ostavljaju neki utisak na nju. Od drugih muzičkih žanrova voli džez, ali takođe voli sevdalinke i narodnu muziku.

Sopran, Albina Smajlović je osnovnu školu i Gimnaziju završila u Gradišci. Diplomirala je na Odsjeku za srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci. Akademiju umjetnosti u klasi profesorice Snežane Savičić Sekulić upisala je 2009. godine, a završila 2013. u klasi profesorice Dunje Simić.

Pohađala je Srednju muzičku školu „Vlado Milošević“ u Banjoj Luci, Odsjek za solo pjevanje, u klasi profesorice Anđelke Jokić.

Jedan je od osnivača Udruženja pjevača operske muzike „Figaro“.

Share With: