Pravoslavni vjernici sutra obilježavaju Veliki petak

Pravoslavni vjernici sutra će obilježiti Veliki petak dan raspeća Isusa Hrista, najtužniji dan za sve hrišćanske vjernike. Ovim činom Gospod je pristao na žrtvu raspeća na krst i time primio sve grijehove čovječanstva na sebe.

Na Veliki petak se strogo posti i jede se samo suvi hljeb i pije voda. Običaj je da se farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Od Velikog četvrtka do Vaskrsa, nedjelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vrijeme bogosluženja najavljuje drvenim klepalom.

Večernjim bogosluženjima na Veliki petak obilježava se vrijeme smrti i skidanja sa krsta tijela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara koji predstavlja Hristov grob iznosi plaštanica.

U Hramu Pokrova presvete Bogordice danas, na Veliki četvrtak, biće služeno popodnevno bogosluženje u 17 časova kao i na Veliki petak kojim se izražava Hristovo sahranjivanje i polaganje plaštanice.

Na Veliku subotu liturgija će biti služena u 9 časova i 30 minuta. U nedjelju, 28. aprila, na Vaskrs liturgija će biti služena u 5 časova u gradskom hramu Pokrova presvete Bogorodice i hramu u Kozincima kao i u 9 časova u gradskom hramu.

Share With: