Adžić i Del Negro razgovarali o jačanju saradnje Gradiške i Kozeana

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić razgovarao je danas sa načelnikom italijanske opštine Kozeano Valeriom Del Negrom i vlasnikom kompanije PMP Luiđinom Pocom o jačanju saradnje dvije lokalane zajednice i njenih privrednih subjekata.

Gradonačelnik Adžić je rekao da je sa Del Negrom razgovao i o uspostavljanju saradanje u oblasti kulture i sporta, navodeći  da je u opštini Kozaeno sjednište kompanije PMP, koja je uspješno privatizovala gradiški „Jelšingrad“, prošle godine uložila 10 miliona maraka u izgradnju novog pogona i zapošljava oko 300 radnika.

Adžić je rekao da je PMP Jenšingrad Tehničkoj školi u Gradišci donirao mašinu za praktičnu nastavu i donirao novac za izgradnju dječijeg igrališta, a da je vlasnik kompanije Luiđino Poco učestvovao u rješavnju proceduralnih problema za odalazak na liječenje u Padovu mladića iz Gradiške Luke Milivojca, za kojeg su brojni građani prokupljali donacije.

Del Negro  je zahvalio Adžiću na pozivu da prisustvuje jučerašnjoj proslavi Dana grada Gradiška, gdje je prisustvovao svačanoj akademiji i koncertu, u kojima je uživao.

On je čestitao Adžiću i građanima Gradiške na dobijanju statusa grada, dodajući da je uvjeren da je bilo potrebno mnogo truda da se taj status dobije.

Del Negro je istakao da Kozeano i Gradišku za sada veže kompanija PMP i privredna saradnja, ali da je uvjeren da će saradanja biti uspostavljena u i drugim oblastima.

Poco je rekao da od 2005. godie prisutan u Gradišci i da mu je drago što je sa gradonačenikom Adžićem mogao da privi put u Gradišci ugosti Del Negra, koji je načelnik ošptine Kozeano u blizinu Udina, u kojoj je rođen i u kojem je sjedište njegove kompanije.

On je istakao da je zadovoljstvo poslovati u Gradišci, kojom se vrlo dobro upravlja, dodajući da se privrednici u Italiji i Republici Srpkoj susređu sa istim poteškoćama, zbog čega je voma bitno da lokalne uprave sarađuju sa privrednicima.

„Drago mi je da mogu da sarađujem sa gradonačelnikom Adžićem i načelnikom Del Negrom koji podržavaju privrednike i tako omogućuju dalji razvoj privrede i samih lokalnih zajednica u kojima oni posluju“, naglasio je Poco.

Adžić, Del Negro i Poco su nakon sastanka posjetili Tehničku školu u Gradišci, čiji direktor Vlado Tomić kaže da škola ima značajnu podršku grada i privrednih subjekata.

„Gradska uprava je uložili značajna sredstava u izgradnju i opremanje dva kabineta za CNC tehnologiju i mehatroniku, a imamo dugogodišnju saradnju sa kompanijom PMP Jelšingradom, gdje učenici obavljaju praktičnu nastavu i koja je školi donirala vrijednu edukativnu mašinu“, naveo je Tomić.

On je rekao da su pojedini učenici ove škole, koji su išli na praksu u Jelšingrad, dobili posao u ovom preduzeću, te da se nada da će takvih slučajeva biti i više, obzirom da će od iduće školske godine dosta učenika, posebno varioca, imati praktičnu nastavu u Jelšingradu.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine grada Gradiška Milenko Pavlović i zamjenica gradonačelnika Dragana Ilić.

Share With: