Poziv za vanrednu vakcinaciju djece

Zbog porasta broja oboljelih od morbila u Federaciji BiH i rizika za dalje širenje  među osjetljivom populacijom i u Republici Srpskoj, Dom zdravlja Gradiška prema nalogu JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“  intenzivirao je mjere za sprječavanje širenja bolesti jačanjem sistema nadzora i jačanjem obuhvata MRP vakcinacijom.

Načelnik Pedijatrijske službe Doma zdravlja Gradiška Anka Grabović istakla je da je provjerom vakcinalnog statusa utrvrđeno da je određeni procenat djece i omladine sa područja gradiške opštine nepotpuno vakcinisan.

„Izbrojali smo svako dijete koje nije redovno vakcinisano .Obzirom da je to naša zakonska obaveza, mi to radimo svake godine, a ovaj put se to podudarilo sa pojavom epidemije morbila“, rekla je Grabović i dodala da je do sada u FBiH od morbila oboljelo oko 200 osoba, dok je jedno dijete umrlo.

Prema njenim riječima, poželjno bi bilo da je procenat procenat vakcinisane djece iznad 95 odsto i tada ne bi bilo straha od epidemije.Istakla je da je procenat vakcinisane djece u Gradišci na zadovoljavajućem nivou iako uvijek postoji određen broj djece koja iz nekog razloga nisu vakcinisana.

Grabović je istakla da je roditeljima nevakcinisane djece upućen  pismeni poziv za vanrednu vakcinaciju.Vanredna vakcinacija nepotpuno vakcinisane djece sprovodiće se u Pedijatrijskoj službi Doma zdravlja Gradiška 24. i 25. aprila ove godine.

„Roditelji imaju obavezu da štite zdravlje svoje djece, ali isto tako imaju i zakonsku obavezu da svojim odlukama ne nanose štetu zdravlju njihove djece kao i njihove okoline“, istakla je Grabović.

Morbili su vrlo zarazna bolest, a obuhvat vakcinacijom MRP poslednjih godina u Republici Srpskoj bio je niži od neophodnih 95 odsto.

Share With: