Otvorena izložba “Dani kulture Luizijane”

U gradskom parku  u Gradišci, ispred Udruženja “Most”, danas je otvorena izložba fotografija, kostima, maski, muzike i hrane sa daškom Luizijane.

Projekt menadžer Udruženja ”Most” Vladana Trivić istakla je da Projekat ”Dani kulture Luizijane” finansira Ambasada SAD-a u BiH i dodala da su izložbu realizovali u saradnji sa učenicima Srednje stručne i tehničke škole Gradiška.

Trivićeva je rekla da su, kroz  gurmanske specijalitete, muziku, maske i kostime posjetiocima predstavili kulturu Luizijane koja je, prema njenim riječima, veoma bogata i predstvalja spoj više kultura, a u svijetu je poznata kao Kreolska kultura. Istakla je da im je cilj bio da dašak Kreolske kulture donesu i u Gradišku.

Učenik Srednje stručne i tehničke škole Gradiška Branislav Salatović rekao je da je kuhinja Luizijane slična našoj kuhinji , a posjeticima su pripremili jagnjetinu na kreolski način sa palentom, kolačiće sa začinima i piletinu na kreolski način.

Ovu putujuću izložbu organizuje Udruženje Most u okviru projekta “Dani kulture Luizijane” u tri grada BiH, u Gradišci, Brčkom i Jablanici. Posjetioci će izložbu u Gradišci moći pogledati do petka 29. marta u vremenu od 11 do 14 časova.

 

Share With: