Gradiščanka Dragana Ilić korača ka velikoj glumačkoj sceni

Mlada glumica iz Gradiške Dragana Ilić, koja je na trećoj godini studija glume na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, rekla je gostujući u emisiji „Žene i mogućnosti“ Radio Gradiška da je svoje prve glumačke korake načinila u OŠ u Novoj Topoli, gdje je učestvovala u recitatorkim i dramskim sekcijama, ali da tada nije ni sanjala da će se baviti glumom.

Ilićeva ja istakla da je kao gimnazijalka u Gradišci postala dio Omladinskog studija gradiškog „Grad pozorišta“ gdje je igrala dvije dječije predstave, a da je sa Omladinskim studiom tada radio glumac Draško Vidović koji joj je i predložio da upiše studije glume.

„Odlučila sam da nakon srednje škole upišem studije srpskog jezika i glumu, jer nisam vjerovala da neko iz manjeg mjesta može da upiše glumu, a da nije imao mnogo iskustva u pozorištu. To se ipak desilo i nastavila sam tim putem“, rekla je Ilićeva.

Ona je navela da je uspjela da prođe na prijemnom za glumu, iako je bilo 30 kandidata iz Republike Srpske i susjednih zamalja.

Ilićeva kaže da se studiji glume razlikuju mnogo od drugih fakulteta jer se ne uči puno iz knjiga, osim što se čitaju književna djela i scenariji, nego se sve dešava na sceni, kroz vježbu glume i razgovor sa profesorom.

Do sada je igrala u predstavi „Gospoda Glembajevi“ koju su pripremali za ispit, a sada se priprema za predstavu „Mala“ u kojoj igra siromašnu djevojčicu koja živi sama sa majkom. Ove godine učestvovala je i u programu Svečane akademije povodom Dana Republike – 9. januara, gdje je igrala djevojčicu koja putuje i upoznaje razne krajeve Republike Srpske, a radila je i dječiju lutkarsku predstavu „Vrijeme je za bajku“.

Prošle godine sa kolegicama sa Akademije je nastupala i pred gradiškom publikom u Kulturnom centru u Gradišci, sa ispitnom predstavom u kojoj su radili monologe i intervjue sa poznatim ličnostima.

Kaže da glumci sa Akademije uvijek imaju ponude da glume u pozorišnim predstavama i TV-projektima, ali da prihvata samo one uloge koje ne zahtijevaju puno obaveza, jer joj je prioritet da završi Akademiju.

Ilićeva je istakla da gluma objedinjuje pozorište, TV serije i film, ali da se najbolje osjeća na pozorišnim daskama. Voli komedije, ali više voli ozbiljne drame koje publiku drže u neizvjesnosti tokom cijele predstave.

Izrazila je nadu da će ponovo igrati pred publikom u Gradišci koja je, kako kaže, željna dobrih predstava, posebno ozbiljnih drama i komedija u kojima igraju poznati glumci.

Share With: