Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 1.4.2023.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине
Gradiščanka Dragana Ilić korača ka velikoj glumačkoj sceni

Mlada glumica iz Gradiške Dragana Ilić, koja je na trećoj godini studija glume na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, rekla je gostujući u emisiji „Žene i mogućnosti“ Radio Gradiška da je svoje prve glumačke korake načinila u OŠ u Novoj Topoli, gdje je učestvovala u recitatorkim i dramskim sekcijama, ali da tada nije ni sanjala da će se baviti glumom.

Ilićeva ja istakla da je kao gimnazijalka u Gradišci postala dio Omladinskog studija gradiškog „Grad pozorišta“ gdje je igrala dvije dječije predstave, a da je sa Omladinskim studiom tada radio glumac Draško Vidović koji joj je i predložio da upiše studije glume.

„Odlučila sam da nakon srednje škole upišem studije srpskog jezika i glumu, jer nisam vjerovala da neko iz manjeg mjesta može da upiše glumu, a da nije imao mnogo iskustva u pozorištu. To se ipak desilo i nastavila sam tim putem“, rekla je Ilićeva.

Ona je navela da je uspjela da prođe na prijemnom za glumu, iako je bilo 30 kandidata iz Republike Srpske i susjednih zamalja.

Ilićeva kaže da se studiji glume razlikuju mnogo od drugih fakulteta jer se ne uči puno iz knjiga, osim što se čitaju književna djela i scenariji, nego se sve dešava na sceni, kroz vježbu glume i razgovor sa profesorom.

Do sada je igrala u predstavi „Gospoda Glembajevi“ koju su pripremali za ispit, a sada se priprema za predstavu „Mala“ u kojoj igra siromašnu djevojčicu koja živi sama sa majkom. Ove godine učestvovala je i u programu Svečane akademije povodom Dana Republike – 9. januara, gdje je igrala djevojčicu koja putuje i upoznaje razne krajeve Republike Srpske, a radila je i dječiju lutkarsku predstavu „Vrijeme je za bajku“.

Prošle godine sa kolegicama sa Akademije je nastupala i pred gradiškom publikom u Kulturnom centru u Gradišci, sa ispitnom predstavom u kojoj su radili monologe i intervjue sa poznatim ličnostima.

Kaže da glumci sa Akademije uvijek imaju ponude da glume u pozorišnim predstavama i TV-projektima, ali da prihvata samo one uloge koje ne zahtijevaju puno obaveza, jer joj je prioritet da završi Akademiju.

Ilićeva je istakla da gluma objedinjuje pozorište, TV serije i film, ali da se najbolje osjeća na pozorišnim daskama. Voli komedije, ali više voli ozbiljne drame koje publiku drže u neizvjesnosti tokom cijele predstave.

Izrazila je nadu da će ponovo igrati pred publikom u Gradišci koja je, kako kaže, željna dobrih predstava, posebno ozbiljnih drama i komedija u kojima igraju poznati glumci.

Share With:
Open

close button