Потражња за свињама све већа, понуда све слабија (ВИДЕО)

Прасеће печење неизоставни је дио трпезе за Божић, али и главно јело на многобројним славама које тек предстојe.  Ових дана повећана је потражњу за свињама. Због појаве афричке куге сточни фонд знатно је мањи. Еутаназирано  је више од 50.000 свиња, а самим тим је смањена даља производња.

Предсједник Удружења узгајивача свиња Републике Српске  Мишо Маљчић рекао је да ће бити тешко набавити прасад до 30 килограма, јер је понуда дупло мања од потражње.

Предсједник Удружења узгајивача свиња регије Градишка, Србац, Лакташи и Прњавор Драгиша Цвјетковић,изјавио је да је у ово  вријеме роба долазила доста из Семберије,а сада се сви долазе у набавку у Лијевче пољу.

Овакво стање утицало је и на цијену прасади која је  незапамћено висока за ово доба године. Маљчић је рекао да је тешко рећи цијену, јер је за седам дана цијена промијењена сад је 10 КМ по килограму, а очекујемо да ће бити виша.

Предсједник Удружења Драгиша Цвјетковић рекао је да има потражње и за товним  свињама и да је због афричке куге највећи дио  за набавку наслоњен на Лијевче поље. Цијена тренутно стагнира износи од 5 до 5,30 КМ.

Према подацима Завода за статистику РС током септембра 2023. године у поређењу са истим мјесецом 2022. године у кланицама је повећан број закланих свиња за 18,3 одсто.

Статистичари су израчунали да је од јануара до краја септембра заклано 56.976 грла, а 6.244 у истом периоду лани.

Н.М.

Share With: