Почела кампања „Лако је алкохол одбити“

У Републици Српској је, према статистичким подацима, од око 10.000 саобраћајних незгода прошле године, 13 одсто изазвано јер је возилом управљало лице са одређеним процентом алкохола у крви, што је алармантан податак, указао је директор Агенције за безбједност саобраћаја Српске Младен Петровић поводом данашњег почетка кампање „Лако је алкохол одбити“.

– Потрудићемо се да ова кампања, која траје до 31. јануара, стигне у све локалне заједнице, нарочито за вријеме предстојећих државних и вјерских празника, када посебно треба водити рачуна да се возилом не управља под дејством алкохола, као и да се поштују саобраћајни знакови и упозорења – рекао је Петровић.

Он је истакао значај ове кампање у подизању свијести о лошем утицају алкохола на правилно управљање возилом, као и о томе да млади учесници у саобраћају буду одговорни према себи и према другима.

Главни инспектор при Јединици за безбједност саобраћаја Министарства унутрашњих послова Републике Српске Данко Тунић рекао је да се у прошлој години догодило 26 саобраћајних незгода са смртним исходом, а код лица која су их изазвала утврђено је више од 1,5 промила алкохола у крви.

Он је истакао да је циљ превентивне кампање „Лако је алкохол одбити“ то да укаже на опасности учешћа у саобраћају под дејством алкохола.

Тунић је позвао учеснике у саобраћају да не управљају возилом уколико су конзумирали алкохол, те напоменуо да ће МУП Српске у предстојећем периоду вршити појачане контроле.

Кампања „Лако је алкохол одбити“ званично је почела предавањем о теми „Безбједност младих у саобраћају“ у Управи за полицијско образовање МУП-а Републике Српске у Залужанима код Бањалуке.

Кампању реализују Министарство саобраћаја и веза, МУП, Републичка управа за инспекцијске послове, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез, јединице локалне самоуправе, Радио-телевизија Републике Српске, као медијски партнер и компанија „Витинка“.

М.М.

Share With: