Poljoprivrednicima predstavljen projekat „EU for agri“

Razvojna agencija Gradiška „Raga“ i Odjeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj Gradske uprave organizaovali su prethodnih deset dana sastanak sa poljoprivrednicima u mjesnim zajednicama, s ciljem da ih animiraju da se prijave na javni poziv za dodjelu sredstava u okviru projekta Evropske unije „EU for agri“, koji realizuje UNDP u BiH.

Direktor Razvojne agencije „Raga“ Bogdan Vicanović rakao je da su obišli gotove sve krajeve na području Gradiške i poljoprivrednicima predstavili uslove koje moraju da ispune da bi se prijavili na javni poziv i dobili sredstva iz ovog projekta.

„Sada očekujemo povratne informacije od poljoprivrednika, da li su oni zinteresovani da se prijave na javni poziv, jer i Razvojnoj agenciji treba određen vremenski period da za njih pripremi projektne aplikacije i na vrijeme uputi prema donatoru“, istakao je Vicanović.

On je naveo da je javni poziv po projektu „EU for agri“ raspisan krajem novembra i otvoren je do kraja januara.

„Kao i kod svih ranijih sličnih projekata za podršku poljoprivrednoj proizvodnji, obuhvaćeni su svi sektori, proizvodnja voća, povrća, mlijeke, mada. Kreterijumi su većinom isti kao i ranije a novina je da poljoprivreden gazdinstva, bilo da su komercijalna ili nekomercijalna, ukoliko dobiju sredstva imaju obavezu da se preregistriju u minimalno u samostalne preduzetnike. Imaju mogućnost da dobiju od 20.000 do 200.000 KM bespovratnih sredstava, s tim da UNDP finasira 65 do 70 odsto vrijednosti investicije predviđene projektom a ostatak finasira sam vlasnik poljoprivrednog gazdinstva“, naveo je Vicanović.

On je dodao da će projektom biti sufinsirana nabavka određene opreme, mehanizacije i alata za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, opreme za digitalizaciju određenog proiizvodnog procesa, a novina je da je moguće i sufinasiranje nabavke traktora.

Vicanović je zaključio da je najveći problem poljoprivrednicima  kod ranijih javnih poziva u okviru projekta „EU for agri“ bilo da ispune rigorozne uslove,  jer je obaveza da svi objekti čija se izgradnja  finsira kroz projekat  i moraju imti sve potrebne građevineke dozvole.

Share With: