Top lista

Top lista za 29.01.2022.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Poljoprivrednicima predstavljen projekat „EU for agri“

Razvojna agencija Gradiška „Raga“ i Odjeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj Gradske uprave organizaovali su prethodnih deset dana sastanak sa poljoprivrednicima u mjesnim zajednicama, s ciljem da ih animiraju da se prijave na javni poziv za dodjelu sredstava u okviru projekta Evropske unije „EU for agri“, koji realizuje UNDP u BiH.

Direktor Razvojne agencije „Raga“ Bogdan Vicanović rakao je da su obišli gotove sve krajeve na području Gradiške i poljoprivrednicima predstavili uslove koje moraju da ispune da bi se prijavili na javni poziv i dobili sredstva iz ovog projekta.

„Sada očekujemo povratne informacije od poljoprivrednika, da li su oni zinteresovani da se prijave na javni poziv, jer i Razvojnoj agenciji treba određen vremenski period da za njih pripremi projektne aplikacije i na vrijeme uputi prema donatoru“, istakao je Vicanović.

On je naveo da je javni poziv po projektu „EU for agri“ raspisan krajem novembra i otvoren je do kraja januara.

„Kao i kod svih ranijih sličnih projekata za podršku poljoprivrednoj proizvodnji, obuhvaćeni su svi sektori, proizvodnja voća, povrća, mlijeke, mada. Kreterijumi su većinom isti kao i ranije a novina je da poljoprivreden gazdinstva, bilo da su komercijalna ili nekomercijalna, ukoliko dobiju sredstva imaju obavezu da se preregistriju u minimalno u samostalne preduzetnike. Imaju mogućnost da dobiju od 20.000 do 200.000 KM bespovratnih sredstava, s tim da UNDP finasira 65 do 70 odsto vrijednosti investicije predviđene projektom a ostatak finasira sam vlasnik poljoprivrednog gazdinstva“, naveo je Vicanović.

On je dodao da će projektom biti sufinsirana nabavka određene opreme, mehanizacije i alata za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, opreme za digitalizaciju određenog proiizvodnog procesa, a novina je da je moguće i sufinasiranje nabavke traktora.

Vicanović je zaključio da je najveći problem poljoprivrednicima  kod ranijih javnih poziva u okviru projekta „EU for agri“ bilo da ispune rigorozne uslove,  jer je obaveza da svi objekti čija se izgradnja  finsira kroz projekat  i moraju imti sve potrebne građevineke dozvole.

Share With: