Obilježen Dan Turjaka i 80 godina od prve partizanske akcije

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen-obilježja poginulim borcima Narodno-oslobodilačkog rata i žrtvama fašističkog terora Drugog svjetskog rata i poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, u Turjaku na području Gradiške danas je obilježen Dan mjesne zajednice i 80 godina od prve partizanske akcije na ovom prostoru.


Vijence su položili predstavnici Grada Gradiška, SUBNOR-a, gradske i mjesne boračke organizacije i Savjeta mjesne zajednice Turjak.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da sjećanje na dan prve partizanske akcije i pobjede na području Gradiške budi osjećaj sreće i ponosa jer je donio slobodu, ali sa sobom nosi i tugu i sjetu zbog svih stradalih stanovnika i boraca ovog kraja.

Adžić je naveo da je tokom Drugog svjetskog rata poginulo oko 1.500 civila i boraca iz Turjaka, od kojih je više od 400 djece, dok je na području tadašnje opština Gradiška stradalo 16.500 stanovnika, od kojih 5.415 djece mlađe od 14 godina.

„Srbi su na ovim prostorima uvijek bili slobodarski narod. Želimo da branimo samo svoje pravo na život i suživot na ovim prostorima i ništa drugo ne tražimo. Tražimo da budemo poštovani, a u Turjak, Gradišku i Republiku Srpsku su dobrodošli svi ljudi dobre volje, koji sa nama zajedno žele da razvijaju ovo područje“, naglasio je Adžić.

On je dodao da treba učiti mlade da znaju šta je to sloboda i Republika Srpska i kako se za nju kroz prošlost borilo.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Gradiška Nikola Kragulj rekao je da je ovo značajan datum, kada se prvi put nakon okupacije od njemačke i ustaške vojske neko na širem području tome suprotstavio i donio slobodu na prostoru od Turjaka do Podgradaca.

„Ponosni smo na tu partizanski akciju jer je ona doprinijela razvoju svijesti o potrebi otpora prema tadašnjim okupatorima. Ovo je dokaz slobodarske tradicije naroda koji je uvijek nastojao da bude slobodan i da se odbrani i živi na svojim vjekovnim prostorima“, naveo je Kragulj.

Prva partizanaka akcija u Turjaku imala je odjek i kod okupatora, koji su postali svjesni da na ovom prostoru neće moći lako da drže narod u pokornosti i u junu 1942. godine pokrenuli ofanzivu na Kozaru.

Ta ofanziva bila je uvod u tregediju naroda ovog kraj i gubitak velikog broja stanovništva, posebno u Jasenovcu i drugim logorima.

Turjak je 16. decembra 1941. godine oslobođen od jakih snaga ustaške i njemačke vojske, nakon čega je narod predahnuo i počeo normalno da živi sve do 14. marta 1942. godine kada je ovaj kraj ponovo okupiran.

M. Malešević

Share With: